Conservele cu mâncare pentru câini Hunk of Beef, retrase din magazinele din SUA

Conservele cu mâncare pentru câini Hunk of Beef, retrase din magazinele din SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 feb 2017

Conservele cu mâncare pentru câini ”Hunk of Beef”, comercializate de compania Evanger’s, au fost retrase din magazinele americane, întrucât conțineau un medicament folosit la eutanasierea animalelor, informează The Washington Post.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În noaptea de Revelion, Nikki Mael, rezidentă în Washougal, un oraș din statul american Washington, i-a răsfățat pe cei patru câini ai ei - Tito, Tank, Tinkerbell și Talula - cu un desert sub forma unei conserve ”Hunk of Beef”, produsă de brandul Evanger’s. După doar 15 minute, animalele ei de companie au început să se comporte ”ca și cum erau sub influența alcoolului”, să se împleticească și să cadă peste picioarele stăpânei lor, scrie News.ro.

Nikki Mael și-a dus câinii în regim de urgență la o clinică veterinară, unde aceștia au fost internați în secția de terapie intensivă.

”Când am ajuns acolo, erau moleșiți. Nu se mai mișcau, nu mai făceau nimic”, a spus ea.

Tito a suferit mai multe crize și convulsii în zilele următoare, iar cățelușa Talula - care a mâncat cel mai mult din acea conservă - a murit.

Raportul toxicologic a dezvăluit ulterior cauza morții sale. Un medicament denumit pentobarbital, folosit la eutanasiere, a fost descoperit atât în stomacul câinelui, cât și în conserva cu hrană pentru câini comercializată de compania Evanger’s. ”Dacă această substanță provine direct dintr-o conservă, atunci aceasta este o problemă urgentă”, au scris medicii americani în raportul toxicologic.

Potrivit Agenției americane a medicamentelor (U.S. Food and Drug Administration - FDA), compania Evanger’s, o afacere de familie care produce hrană pentru câini și pisici, a decis să retragă din proprie inițiativă cinci loturi ale produsului - reprezentând toate produsele din gama ”Hunk of Beef” ce au fost manufacturate în aceeași săptămână cu produsul incriminat.

Lidl înlocuiește directorul general pentru a doua oară în mai puțin de trei ani, din cauza neînțelegerilor de strategie CITEȘTE ȘI Lidl înlocuiește directorul general pentru a doua oară în mai puțin de trei ani, din cauza neînțelegerilor de strategie

Acele conserve au fost distribuite mai multor magazine en-detail și vândute online în 16 state americane: Washington, California, Minnesota, Illinois, Indiana, Michigan, Wisconsin, Ohio, Pennsylvania, New York, Massachusetts, Maryland, South Carolina, Georgia și Florida.

”Hunk of Beef” reprezintă cel mai bune vândut produs al companiei Evanger’s. Animalele de companie din Statele Unite mănâncă peste 1 milion de conserve cu acest produs în fiecare an, au precizat reprezentanții companiei.

Până când Evanger’s a auzit despre incidentul din noaptea de Revelion, se crede că cel puțin 200 de câini mâncaseră deja conserve din același lot, însă nicio familie din Statele Unite, cu excepția lui Nikki Mael, nu a raportat un incident asemănător.

”Am fost dezamăgiți de furnizorul nostru, în legătură cu o posibilă prezență de pentobarbital, iar noi i-am dezamăgit pe clienții noștri”, au anunțat proprietarii companiei Evanger’s, care dețin această afacere de 82 de ani.

Deși colaborează cu același furnizor de carne de vită de aproximativ 40 de ani, compania Evanger’s a decis să întrerupă imediat orice colaborare cu acesta. Furnizorul colaborează însă și cu alte companii.

Sursa care a generat acea contaminare a rămas deocamdată necunoscută. Dar, întrucât pentobarbitalul este folosit în mod frecvent pentru eutanasierea animalelor, cea mai probabilă modalitate pentru ca acel medicament să ajungă într-o conservă cu hrană pentru câini constă în procesul de reutilizare a deșeurilor agroalimentare, potrivit unui raport întocmit de FDA în 2002. Produsele obținute prin reutilizarea deșeurilor agroalimentare se bazează pe un proces industrial ce transformă țesuturile animalelor sacrificate în ingrediente și se pare că pentobarbitalul are capacitatea de a ”supraviețui” acelor procese industriale. Dacă animalele sunt eutanasiate cu pentobarbital și apoi resturile lor de piele, oase și țesuturi sunt reutilizate, atunci pentobarbitalul poate să fie prezent în ingredientele agroalimentare procesate.

FOTO Planul pentru București: benzi de circulatie pentru transportul public, construcția de parcări subterane sau extinderea metroului CITEȘTE ȘI FOTO Planul pentru București: benzi de circulatie pentru transportul public, construcția de parcări subterane sau extinderea metroului

Dar, spun reprezentanții companiei Evanger’s, studiile sugerează că pentobarbitalul este cel mai invaziv medicament folosit în hrana pentru câini bazată pe resturi agroalimentare reutizate, în contrast cu produsele companiei, care nu conțin ingrediente animale reutilizabile.

Evanger’s insistă asupra faptului că ”nu a fost conștientă de problema pentobarbitalului în industria alimentelor pentru animalele de companie”. Managerii firmei au analizat această chestiune, au stat de vorbă cu mai mulți furnizori și au descoperit mai multe lacune în regulamentul FDA.

Chelsea Sher, ai cărei părinți conduc compania Evanger’s, a precizat într-o înregistrare video că scopul principal al firmei este acela de a ”acoperi” golurile” din legislație, pentru a se asigura că niciun animal eutanasiat nu va mai ajunge vreodată în fluxul de hrană pentru animalele de companie.

Pentobarbitalul este folosit și în cadrul unui cocktail de medicamente utilizate în execuțiile unor prizonieri în cel puțin 14 state americane, precizează Death Penalty Information Center. Un condamnat executat cu pentobarbital în Oklahoma în 2014, Michael Lee Wilson, a început să țipe la câteva secunde după injecția letală, spunând că simte cum ”tot corpul îi arde”. În epocă, asociațiile pentru drepturi civile au criticat injecția cu pentobarbital, spunând că aceasta reprezintă o pedeapsă plină de cruzime, întrucât producătorii medicamentului sunt foarte rar verificați de autorități, iar serul poate fi ușor contaminat și să inducă dureri îngrozitoare înainte de deces.

Compania Evanger’s a donat întreaga sumă de 5.800 de dolari pe care Nikki Mael încerca să o strângă pe o platformă de finanțare participativă pentru a-și achita factura emisă de clinica veterinară în care au fost internați cei patru câini ai ei.

Compania americană a anunțat și că va face o donație unui adăpost pentru animale din orașul Washougal, în memoria cățelușei Talula.

viewscnt
Afla mai multe despre
mancare pentru caini
hunk of beef