DECIZIE Guvernul a extins LISTA alimentelor cu preț redus și a stabilit limită de adaos la unele alimente de import neprocesate

DECIZIE Guvernul a extins LISTA alimentelor cu preț redus și a stabilit limită de adaos la unele alimente de import neprocesate
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 oct 2023

Orezul, cozonacul, bulionul de roșii, smântâna, margarina, drojdia și carnea tocată sunt noile produse care vor avea adaos comercial plafonat, conform unei ordonanțe de urgență aprobat de Guvernul, care a și prelungit, pentru înc 3 luni, până la finele anului aplicarea limitelor de adaos comercial. Totodatț, prin noua ordonanță este limitat la 5% adaosul comercial pentru produsele alimentare importate, neprocesate și vândute în retail.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

De ce este important: Cotele de adaos comercial practicate de procesatori și comercianți au fost stabilie de Guvern, începând cu 1 august, la maximum 20%, în timp ce cota de adaos comercial practicată pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor, poate fi de maximum 5% față de prețul de achiziție în cazul a 14 produse agricole și alimentare, conform ordonanței aprobate anterior de Guvern.

Ciolacu, despre bursele de merit acordate elevilor cu medii mici: Nu poate fi acceptat în continuare. Sperăm să avem cât mai repede o soluție CITEȘTE ȘI Ciolacu, despre bursele de merit acordate elevilor cu medii mici: Nu poate fi acceptat în continuare. Sperăm să avem cât mai repede o soluție

Prevederile au fost stabilite pentru 3 luni, iar acum Executivul a prelungit măsura cu încp 3 luni și a extins-o la noi produse.

”Suplimentar, introducem și o limită de maximum 5% a adaosului comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită care sunt importate vrac și care nu sunt procesate în România și vă spun foarte clar că acest guvern nu poate susține practica speculativă a unora, de a importa ieftin și a vinde scump, profitând de faptul că acel produs este necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii”, a declarat premierul Ciolacu.

”Pentru produsele agricole și alimentare care intră pe teritoriul României și nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare cota de adaos comercial este de maxim 5% față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte prevăzute de Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.826 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea Precizărilor privind unele măsuri referitoare la organizarea și conducerea contabilității de gestiune. Produsele agricole și alimentare care fac obiectul acestei măsuri sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l”, mai prevede ordonanța de urgență.

Eticheta cărnii comercializate va indica obligatoriu prețul de achiziție. Carnea sintetică, interzisă. Noi interdicții de etichetare și comercializare CITEȘTE ȘI Eticheta cărnii comercializate va indica obligatoriu prețul de achiziție. Carnea sintetică, interzisă. Noi interdicții de etichetare și comercializare

Totodată, lista de 14 produse la care e limitat adaosul comercial este completată cu alte produse, astfel:

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități

2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT

3. Brânză telemea de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu "000" până la 1 kg

6. Mălai pănâ la 1 kg

7. Ouă de găină calibrul M 

8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l

9. Carne proaspătă pui*

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi de pui, varianta standard.

10. Carne proaspătă porc**

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc.

11. Legume proaspete vrac***

*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia, usturoi.

12. Fructe proaspete vrac****

**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pere, struguri de masă.

13. Cartofi proaspeți albi vrac

14. Zahăr alb tos până la 1 kg

15. Orez - bob rotund- cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg

16. Cozonac 

17. Bulion de roșii

18. Smântână- 12% grăsime

19. Margarină

20. Drojdie

21. Carne tocată.

Noua ordonanța de urgență se va aplica pentru o perioadă de 90 de zile de la data intrării acesteia în vigoare, respectiv până la data de 31 ianuarie 2024.

DECIZIE Guvernul a extins LISTA alimentelor cu preț redus și a stabilit limită de adaos la unele alimente de import neprocesate

DECIZIE Guvernul a extins LISTA alimentelor cu preț redus și a stabilit limită de adaos la unele alimente de import neprocesate

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
pret
reducere
adaos
comercial
ciolacu
lanțuri
comercianți