Exporturile de whiskey american în UE au crescut puternic

Exporturile de whiskey american în UE au crescut puternic
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 feb 2024

Exporturile de băuturi spirtoase ale SUA au crescut cu 8% în 2023, până la 2,2 miliarde de dolari, potrivit Distilled Spirits Council of the United States, după eliminarea de către Uniunea Europeană a tarifelor vamale suplimentare de 25% impuse de Bruxelles pentru whiskey-ul american, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Eliminarea acestor tarife, în 2022, a ajutat la revenirea vânzărilor de băuturi spirtoase americane în Marea Britanie și Uniunea Europeană, care se numără printre primele cinci piețe de export pentru această categorie, scrie Agerpres.

Auchan anunță că a dezvoltat peste 80 filiere de produse românești CITEȘTE ȘI Auchan anunță că a dezvoltat peste 80 filiere de produse românești

Datele arată că exporturile de whiskey american în UE au crescut până la 709 milioane de dolari în 2023, de la 439 milioane de euro în 2021.

Reuters reamintește că în 2018, UE și Marea Britanie au introdus taxe suplimentare de import pentru o gamă largă de produse americane, inclusiv pentru whiskey de tip bourbon, pentru o perioadă de patru ani, ca reacție la decizia anterioară a SUA de a impune tarife vamale suplimentare de 25% pentru oțelul din UE și de 10% pentru aluminiul din UE.

Disputa comercială transatlantică a afectat puternic exporturile de băuturi spirtoase americane și a dus la diminuarea cotei de piață pentru whiskey-urile americane, precum Tennessee whiskey, Bourbon, American Rye whiskey și American Single Malt, pe unele dintre cele mai mari piețe de export.

În luna decembrie a anului trecut, UE și SUA au decis să prelungească, până în luna martie 2025, suspendarea tarifelor vamale suplimentare. Cu toate acestea, dacă în această perioadă nu se va ajunge la un acord, UE ar putea să dubleze tarifele impuse pentru whiskey-ul american, la 50%.

Conform datelor Distilled Spirits Council of the United States, valoarea exporturilor de whiskey american a crescut anul trecut cu 9%, până la 1,4 miliarde de dolari, fiind responsabile pentru 63% din exporturile totale de băuturi spirtoase ale SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
whiskey
sua
ue