Franța interzice ambalajele din plastic pentru aproape toate fructele și legumele

Franța interzice ambalajele din plastic pentru aproape toate fructele și legumele
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 oct 2021

Franța va interzice ambalajele din plastic pentru aproape toate fructele și legumele începând cu ianuarie 2022 în încercarea de a reduce deșeurile din plastic, potrivit unui comunicat difuzat de ministerul mediului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Implementând o lege din februarie 2020, guvernul a publicat o listă cu aproximativ 30 de fructe și legume care vor trebui vândute fără ambalaje din plastic de la 1 ianuarie. Pe această listă se găsesc prazul, vinetele, roșiile rotunde, dar și merele, bananele și portocalele, scrie Agerpres.

Producția de zaibăr, vinul făcut celebru de Amza Pellea, este pe cale de dispariție CITEȘTE ȘI Producția de zaibăr, vinul făcut celebru de Amza Pellea, este pe cale de dispariție

"Folosim o cantitate scandaloasă de plastic de unică folosință în viața noastră de zi cu zi. Legea economiei circulare vizează reducerea utilizării plasticului de unică folosință și impulsionarea înlocuirii sale cu alte materiale sau ambalaje reutilizabile și reciclabile", se arată în comunicat.

Documentul estimează că 37% din fructe și legume sunt vândute ambalate și se așteaptă ca măsura să oprească utilizarea anuală a peste un miliard de ambalaje inutile din plastic.

Președinta federației franceze a vânzătorilor de fructe, Francoise Roch, a declarat că trecerea la carton va fi dificilă într-un timp atât de scurt."De asemenea, vânzarea produselor vrac este complicată deoarece mulți clienți ating fructele și oamenii nu vor ca fructele lor să fie atinse de alți clienți", a spus ea.

Interzicerea ambalării face parte dintr-un program guvernamental multianual ce vizează eliminarea treptată a utilizării plasticului.

Începând cu 2021, Franța a interzis paiele, paharele și tacâmurile din plastic, precum și caserolele din polistiren.

Fructele tăiate și un număr limitat de fructe și legume delicate pot fi încă vândute cu ambalaje din plastic, dar acestea vor fi eliminate treptat până la sfârșitul lunii iunie 2026.

Ambalajele din plastic vor fi interzise până la sfârșitul lunii iunie 2023 pentru roșii cherry, fasole verde și piersici, iar până la sfârșitul anului 2024 pentru andive, sparanghel, ciuperci, unele salate și ierburi, precum și cireșe.

La sfârșitul lunii iunie 2026, zmeura, căpșunele și alte fructe de pădure delicate trebuie să fie vândute fără plastic.

Din 2022, spațiile publice trebuie să pună la dispoziție țâșnitori pentru a reduce utilizarea sticlelor de plastic, publicațiile de presă și publicitate trebuie expediate fără ambalaje din plastic, în timp ce restaurantele de tip fast-food nu vor mai putea oferi jucării din plastic gratuite.

Din ianuarie 2023, Franța va interzice, de asemenea, farfuriile de unică folosință utilizate în restaurantele de tip fast-food pentru mâncarea consumată la fața locului.

viewscnt
Afla mai multe despre
franța
plastic
legume
fructe