Inflația a urcat piața bunurilor de larg consum. Magazinele de cartier atrag clienți

Inflația a urcat piața bunurilor de larg consum. Magazinele de cartier atrag clienți
scris 22 feb 2018

Piața FMCG (bunuri de consum cu mișcare rapidă) a înregistrat anul trecut o creștere de 7% pentru bunurile de folosință curentă cumpărate pentru consumul casnic, pe fondul creșterii prețurilor ca urmare a inflației, nu a majorării volumelor cumpărate, ca în 2016.

Produsele de îngrijire a locuinței au înregistrat cea mai mare creștere în 2017, de aproape 10% în valoare. Peste media pieței au crescut și lactatele, mai ales untul, brânza topită și specialitățile din brânză, alimentele ambalate și băuturile. Alimentele proaspete și produsele de îngrijire personală au crescut în același ritm cu piața de FMCG.  

Ponderea promoțiilor a scăzut în valoare pentru produsele de îngrijire orală, băuturile calde, conservele și lactatele. Totuși, promoțiile dețin cele mai mari ponderi în cadrul produselor destinate îngrijirii personale și a locuinței, mai ales în rândul detergenților de rufe și al produselor universale. În cazul băuturilor, cele mai mari cote de piață în valoare pentru promoții se observă în categorii precum răcoritoare, bere, cafea și ceai.

Și ponderea în consum a mărcilor private ale retailerilor a rămas constantă în 2017 comparativ cu anul anterior.

Fostul director de cabinet al lui Marko Bela a cumpărat magazinul de prezentare Secuiana, principalul producător de pantaloni din România, și intră în afaceri retail CITEȘTE ȘI Fostul director de cabinet al lui Marko Bela a cumpărat magazinul de prezentare Secuiana, principalul producător de pantaloni din România, și intră în afaceri retail

La final de an 2017, comerțul modern a înregistrat o cotă de piață de 59% în creștere cu 1,4 puncte procentuale față de 2016. Magazinele de tip discount și cele de proximitate au avut cele mai acelerate creșteri.

Hipermarketurile rămân cel mai important canal modern de cumpărare. Pe parcursul anului trecut au fost vizitate mai des de cumpărători, însă coșurile au rămas la nivelul anului precedent.

Magazinele de tip discount au avut vânzări în creștere datorită faptului că oamenii au plătit în medie mai mult la fiecare act de cumpărare și au achiziționat mai des din aceste formate.

Supermarketurile au beneficiat de o frecvență medie de cumpărare mai ridicată și de coșuri mai mari. Rămân în continuare cel mai vizitat retailer.

Magazinele de proximitate (de cartier) au avut cea mai bună dinamică. Au reușit să recruteze noi cumpărători, i-au atras mai des în magazine și i-au convins să cheltuiescă sume mai mari la un act de cumpărare. Evoluție pozitivă a fost influențată și de expansiunea acestor formate. În ansamblu, în 2017 au fost deschise aproape 220 de magazine de proximitate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fmcg
inflatie
bunuri de larg consum