Ivanka Trump este criticată pentru că folosește forță de muncă chineză plătită cu 1 dolar pe oră

Ivanka Trump este criticată pentru că folosește forță de muncă chineză plătită cu 1 dolar pe oră
scris 18 mai 2017

Brandul de îmbrăcăminte al Ivankăi Trump este criticat de o asociație de protecție a drepturilor muncitorilor chinezi pentru că produce haine la fabrici din China unde angajații sunt plătiți cu echivalentul a circa 1 dolar pe oră, transmite Bloomberg.

Organizația nonprofit China Labor Watch a arătat că a investigat două fabrici chineze care produc bunuri pentru brandul Ivankăi Trump și a inclus informațiile într-o scrisoare trimisă primei fiice a Statelor Unite, afirmând că angajații sunt obligați să lucreze cel puțin 12 ore și jumătate pe zi, cel puțin șase zile pe săptămână, pentru salarii de aproximativ 2.500 de yuani (363 dolari), scrie News.ro.

Scrisoarea nu conține și dovezi, iar organizația a refuzat să menționeze care sunt fabricile și ce articole produc, explicând că investigația este încă în desfășurare.

China Labor Watch a identificat anterior nereguli la un producător chinez de jucării care fabrica pentru Walt Disney, iar grupul american a întrerupt din acest motiv colaborarea cu fabrica respectivă. Organizația a investigat și fabrici folosite de Apple.

Organizația nu a primit încă un răspuns la scrisoare, datată 27 aprilie.

Abigail Klem, președinte al brandului Ivanka Trump, a declarat că compania respectă standardele de muncă și a adăugat că ”este imposibil pentru noi să răspundem acuzațiilor, în lipsa dovezilor, și fără a ști despre ce fabrică este vorba”.

“Ivanka Trump HQ colaborează doar cu fabrici sub licență care respectă standardele internaționale în domeniul muncii, la nivelul lanțului de furnizori”, a afirmat Klem într-un comunicat.

Pachetele de țigări Kent, PallMall, Lucky Strike, Dunhill, Rothmans și Viceroy, scumpite cu 0,5 lei. Ce va face concurența? CITEȘTE ȘI Pachetele de țigări Kent, PallMall, Lucky Strike, Dunhill, Rothmans și Viceroy, scumpite cu 0,5 lei. Ce va face concurența?

Criticile riscă să readucă în centrul atenției brandul Ivanka Trump și folosirea de către acesta a producției offshore.

În timpul campaniei electorale prezidențiale, Donald Trump a făcut din refacerea producției interne un element central al platformei sale. Ulterior, fiica sa a renunțat la coordonarea directă a brandului, pentru a evita conflictele de interese. În prezent, Ivanka este angajat federal fără retribuție, servind ca asistentă a președintelui.

La una din fabricile chineze care produc bunuri sub brand Ivanka Trump muncitorii sunt plătiți în funcție de numărul pieselor pe care le fabrică, a spus  Li Qiang, fondator al China Labor Watch din New York. El a arătat că angajații trebuie să lucreze peste program pentru a-și îndeplini norma, pentru că nu sunt plătiți suplimentar dacă nu o realizează.

Investigația de la cele două fabrici a avut loc în perioada mai 2016-aprilie 2017. Unii angajați primesc sub echivalentul a 1 dolar pe oră.

Angajații primesc în perioadele de vârf doar una sau două zile libere pe lună, la ambele fabrici, și nu există training pentru siguranță, chiar dacă aceștia intră în contact cu uleiuri și lipici în timpul producției, potrivit organizației.

Li estimează că produsele fabricate sub brand reprezintă mai puțin de 5% din comenzile totale ale ambelor fabrici.

viewscnt
Afla mai multe despre
ivanka trump
china labor watch