Rata anuală a inflației, în urcare la 4% în decembrie, peste prognoza BNR

Rata anuală a inflației, în urcare la 4% în decembrie, peste prognoza BNR
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 ian 2020

Rata anuală a inflației a urcat la 4% în luna decembrie a acestui an, de la 3,8% în noiembrie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,08%, cele nealimentare cu 3,31% iar prețul serviciilor a înregistrat un avans de 4,16%, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Prețurile de consum în luna decembrie 2019 comparativ cu luna decembrie 2018 au crescut cu 4,0%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este 4,0%.Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2019 - decembrie 2019) față de precedentele 12 luni (ianuarie 2018 - decembrie 2018), calculată pe baza IPC, este 3,8%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,9%", precizează INS.

VIDEO Airbus anunță că BelugaXL, cel mai nou model din portofoliul cargo, a devenit operațional, sporind capacitatea flotei CITEȘTE ȘI VIDEO Airbus anunță că BelugaXL, cel mai nou model din portofoliul cargo, a devenit operațional, sporind capacitatea flotei

Cartofii și țigările s-au scumpit cel mai mult în decembrie comparativ cu aceeași lună a anului anterior, prețurile crescând cu 23,61%, respectiv cu 8,27%, iar serviciile de apă, canal și salubritate cu 6,51%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), date marți publicității.

Aproape toate prețurile la alimente au crescut în decembrie, singura scădere ușoară fiind înregistrate la categoria ''alte legume și conserve de legume", minus 0,27%.

În cazul mărfurilor nealimentare, cea mai mare creștere este înregistrată la categoria "tutun, țigări", respectiv 8,27%. O altă scumpire consistentă este întregistrată de combustibili, 6,01%. Singura ieftinire este consemnată la gaze, respectiv minus 4,93%.

Pe total mărfuri nealimentare, în decembrie prețurile au urcat cu 3,31% față de decembrie 2018 și cu 0,28% față de noiembrie.

La capitolul servicii, cel mai mare scumpire s-au înregistrat la serviciile de apă, canal și salubritate, cu 6,51%. În schimb, serviciile de transport aerian s-au ieftinit cu 28,01%.

ANALIZĂ PROFIT TV Săptămâna începe liniștit, cu noi maxime istorice pe Wall Street și BET la 10.000 puncte CITEȘTE ȘI ANALIZĂ PROFIT TV Săptămâna începe liniștit, cu noi maxime istorice pe Wall Street și BET la 10.000 puncte

Banca Națională a României (BNR) a scăzut la 3,8%, de la 4,2%, prognoza de inflație pentru finalul lui 2019 și estimează o inflație de 3,1% pentru sfârșitul acestui an, a anunțat, pe 8 noiembrie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflației, scrie Agerpres.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
ins
bnr