Restaurantele canadiene spun ''adio'' paielor, pungilor și tacâmurilor din plastic

Restaurantele canadiene spun ''adio'' paielor, pungilor și tacâmurilor din plastic
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 dec 2023

Restaurantele și cafenelele din Canada nu mai pot oferi paie, pungi sau tacâmuri din plastic, chiar dacă bătălia guvernului pentru eliminarea acestor articole de unică folosință nu este câștigată încă, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Interzicerea treptată a importului, fabricării și vânzării de articole din plastic a fost introdusă anul trecut în cadrul angajamentului luat de Ottawa de a ajunge la zero deșeuri din plastic până în 2030, scrie Agerpres.

Mango, rivalul Zara, își anunță planul pentru următorii 3 ani CITEȘTE ȘI Mango, rivalul Zara, își anunță planul pentru următorii 3 ani

În noiembrie însă, o instanță canadiană a anulat reglementarea care clasifica anumite produse din plastic ca fiind toxice, în urma unei plângeri depuse de producătorii de plastic din această țară.

Guvernul a făcut apel împotriva acestei decizii, care ar putea avea consecințe directe asupra interzicerii obiectelor din plastic de unică folosință. Prin urmare, reglementarea a intrat în vigoare miercuri, în așteptarea unei decizii în această privință.

"Cred că este foarte bine că legea îi obligă pe comercianți să facă acest lucru. Nu cred că toată lumea ar fi făcut-o imediat sau ar fi durat mult", explică Charles Desgens, un geometru de 29 de ani care lua masa într-un restaurant din Saint-Jean-sur-Richelieu, la 40 de kilometri de Montreal.

"Uneori este mai ușor să arunci lucrurile, dar efortul suplimentar merită", a adăugat partenera sa, Helene Boulanger, de profesie inginer.

Cu toate acestea, unii comercianți și proprietari de restaurante, cum ar fi Emile Doucet, de la restaurantul Parma Deli din acest orășel de 100.000 de locuitori, consideră că "nu este încă foarte ușor să găsești alternative".

"Datele științifice sunt clare: poluarea cu plastic este omniprezentă și dăunează faunei sălbatice și mediului", reamintise în noiembrie Steven Guilbeault, ministrul canadian al Mediului.

VIDEO Simulare oficială - Cum se va circula pe tronsonul din Autostrada Transilvania care va fi deschis astăzi CITEȘTE ȘI VIDEO Simulare oficială - Cum se va circula pe tronsonul din Autostrada Transilvania care va fi deschis astăzi

Potrivit autorităților de la Ottawa, în fiecare an, canadienii aruncă trei milioane de tone de deșeuri din plastic. Doar 9% din aceste deșeuri sunt reciclate, ceea ce înseamnă că marea majoritate ajunge la gropile de gunoi și că 29.000 de tone de plastic sfârșesc în mediul nostru natural.

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a estimat în luna mai că, pentru a opri această poluare galopantă, lumea trebuie să reducă la jumătate plasticele de unică folosință și să adopte masiv tripticul "reutilizare, reciclare, alternativă".

În 2019, la nivel mondial au fost produse 353 de milioane de tone de deșeuri din plastic, dintre care 22 % au sfârșit prin a fi abandonate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
restaurante
plastic