Restructurarea unui retailer favorizează extinderea altuia: Jumbo intră în Voluntari, în clădirea cu care Praktiker s-a lansat, în urmă cu 15 ani, pe piața românească, dar pe care a închis-o în decembrie

Restructurarea unui retailer favorizează extinderea altuia: Jumbo intră în Voluntari, în clădirea cu care Praktiker s-a lansat, în urmă cu 15 ani, pe piața românească, dar pe care a închis-o în decembrie
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 6 iul 2018

Retailerul grec de jucării și decorațiuni Jumbo continuă extinderea în România și se pregătește să intre în Voluntari, exact pe amplasamentul pe care până la finele anului trecut a funcționat magazinul Praktiker. În decembrie, Profit.ro a anunțat că rețeaua de bricolaj Praktiker România, preluată de grupul britanic Kingfisher, cel mai mare retailer de bricolaj din Europa, a închis magazinul din Voluntari, București, acesta fiind centrul comercial cu care retailerul a intrat, în urmă cu 15 ani, pe piața românească.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acum, Jumbo a lansat procedurile pentru a deschide pe același amplasament propriul magazin.

În primăvară, Jumbo a deschis magazinul din zona West Park a cartierului bucureștean Militari, mișcare planificată din toamna anului trecut. Acesta este primul magazin deschis de către Jumbo în zona de vest a Bucureștiului.

Tot în octombrie, când și-a anunțat venirea în West Park, retailerul a anunțat că ia în calcul să împrumute până la 250 de milioane de euro printr-o emisiune de obligațiuni, în special pentru a finanța extinderea pe piața din România.

În vara anului trecut, Profit.ro a anunțat că Jumbo vrea să deschidă în următorul an 3 hipermarketuri de jucării și decorațiuni în România, rețeaua de magazine operate pe piața românească urmând să crească la circa 25 de unități până în 2022, de la 9 magazine în prezent.

Taxa de solidaritate – o nouă golănie fiscală, din “solidaritate” doar cu găurile bugetare CITEȘTE ȘI Taxa de solidaritate – o nouă golănie fiscală, din “solidaritate” doar cu găurile bugetare

Jumbo este cel mai mare retailer grec listat la bursă și operează, în prezent, o rețea de 74 de magazine, din care 51 în Grecia, 5 în Cipru, 9 în Bulgaria și 9 în România.

Compania a avut o creștere de 11% a profitului net în ultimul semestru al anului trecut, datorită vânzărilor în creștere rapidă din România și Bulgaria. Profitul net din perioada iulie-decembrie 2017 a ajuns la 90,4 milioane de euro, în creștere față de 81,4 milioane de euro în aceeași perioadă a 2016.

La nivel de grup, vânzarile pe șase luni au crescut cu 10,2%, ajungând la 443 milioane de euro, în timp ce veniturile din România și Bulgaria au crescut cu mai mult de 50%, respectiv cu 23%.

În februarie, după ce a închis Praktiker Voluntari, grupul britanic Kingfisher a decis să închidă 3 magazine până la finele lunii mai, respectiv unitățile din Bacău, Ploiești și Focșani. 

Închiderea este argumentată prin optimizarea proceselor companiei pentru a obține o creștere a eficienței în viitor.

Praktiker România, companie înființată în 2002 de grupul german de bricolaj Praktiker, este cel mai mare retailer de mobilă la nivel local în funcție de cifra de afaceri.

Compania a înregistrat în 2016 afaceri de 627 milioane lei (139,5 milioane euro), în creștere cu 3,3% față de anul anterior, însă a rămas pe pierdere, cu un rezultat negativ de peste 10 milioane lei (circa 2,5 milioane euro).

Kingfisher este cel mai mare retailer de bricolaj din Europa și al treilea cel mai mare din lume, după companiile americane The Home Depot și Lowe’s, având o rețea de peste 1.100 de magazine și aproximativ 74.000 de angajați. Anul trecut, grupul a raportat vânzări de 11,22 miliarde lire sterline (12,7 miliarde euro) și un profit de 610 milioane lire (691 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
jumbo
retail
retailer
jucarii
grec
obligatiuni
bonduri
imprumut
romania
extindere
real