România a început anul 2021 cu una dintre cele mai ridicate inflații din UE

România a început anul 2021 cu una dintre cele mai ridicate inflații din UE
scris 23 feb 2021

Rata anuală a inflației în zona euro a revenit în teritoriul pozitiv în luna ianuarie 2021, în timp ce în Uniunea Europeană a crescut semnificativ, de la 0,3% până la 1,2%, țările membre cu cele mai ridicate rate ale inflației fiind, la fel ca și la finele anului trecut, Polonia, Ungaria, Cehia și România, arată datele publicate de Eurostat.

Comparativ cu situația din luna decembrie 2020, rata anuală a inflației în ianuarie 2021 a scăzut în trei state membre, a rămas stabilă în șase țări și a crescut în 18. În România, rata anuală a inflației a crescut până la 2% în ianuarie, de la 1,8% în decembrie. Comparativ, în prima lună din 2020, rata anuală a inflației în România era de 3,9%, scrie Agerpres.

Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online? CITEȘTE ȘI Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online?

Cele mai ridicate rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (3,6%), Ungaria (2,9%), Cehia (2,2%) și România (2%). La polul opus sunt două state membre UE unde rata anuală a inflației a fost negativă: Grecia (minus 2,4%) și Slovenia (minus 0,9%).

În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut serviciile, cu majorare de 0,65 puncte procentuale, urmate de prețurile la bunuri industriale (creștere de 0,37 puncte procentuale) și prețurile la alimente, băuturi alcoolice și țigări (plus 0,30 puncte procentuale). În schimb, scăderea prețurilor la energie a șters 0,41 puncte procentuale din avansul inflației, în luna ianuarie.

Revenirea în teritoriul pozitiv a inflației în luna ianuarie, după mai multe luni în care zona euro a avut o inflație negativă, aduce acest indicator mai aproape de ținta de 2% urmărită de Banca Centrală Europeană pe termen mediu.

În cazul României, Institutul Național de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflației a urcat la 2,99% în luna ianuarie a acestui an, de la 2,1% în decembrie, în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,25%, mărfurile alimentare cu 2,88% iar serviciile cu 2,51%.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

"Prețurile de consum în luna ianuarie 2021 comparativ cu luna decembrie 2020 au crescut cu 1,3%. Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2020 - ianuarie 2021) față de precedentele 12 luni (februarie 2019 - ianuarie 2020), calculată pe baza IPC, este 2,6%", se arată în comunicatul INS.

Banca Națională a României (BNR) estimează o inflație de 2% la sfârșitul primului trimestru din acest an, de 2,2% la finalul trimestrului II și de 2,4% la sfârșitul trimestrului III. La finalul anului se estimează o inflație de 2,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
eurostat
inflatie