Sberbank va executa gajul asupra unor acțiuni deținute de grupul Agrokor la retailerul sloven Mercator, pentru a-și recupera din creanțe

Sberbank va executa gajul asupra unor acțiuni deținute de grupul Agrokor la retailerul sloven Mercator, pentru a-și recupera din creanțe

Foto: Wikimedia Commons

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 iun 2017

Lanțul sloven de supermarketuri Mercator, parte a grupului croat Agrokor, aflat din luna aprilie sub controlul statului, a anunțat că banca rusă Sberbank se pregătește să execute gajul asupra a circa 1,13 milioane de acțiuni proprii, pentru a-și recupera parte din creanțele datorate de Agrokor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Agrokor are datorii totale de circa 6 miliarde de euro, cel mai mare creditor al grupului fiind Sberbank. Din aprilie, grupul se află sub controlul statului, după ce fondatorul Ivica Todoric a cerut protecția Guvernului.

Banca rusă a notificat Mercator la începutul săptămânii că va executa gajul asupra acțiunilor deținute la companie de holdingul financiar Agrokor Investments, scrie SeeNews.

Israelul suspendă, pentru a doua oară în trei luni, importurile de ovine și bovine din România, reclamând nereguli CITEȘTE ȘI Israelul suspendă, pentru a doua oară în trei luni, importurile de ovine și bovine din România, reclamând nereguli

Todoric a înființat Agrokor Investments cu scopul de a prelua Mercator. În prezent, compania de investiții, care are sediul la Amsterdam, deține o participație de 18,53% la Mercator, acțiuni ce au fost gajate în favoarea Sberbank în luna februarie.

Presa slovenă a speculat recent că Sberbank ar putea vinde acțiunile Mercator gajate de Agrokor pentru a-și recupera din creanțe.

Separat, Agrokor deține un pachet de 69,57% din acțiunile Mercator, pachet ce nu a fost dat în garanție și care nu este afectat de măsura anunțată de Sberbank, potrivit reprezentanților grupului croat.

Mercator este unul dintre cele mai mari grupuri de retail din Slovenia și din Europa de Sud-Est, cu venituri însumând aproape 2,5 miliarde euro în 2016 și peste 20.000 de angajați.

FOTO Pinum, jucător pe piața locală de uși, ferestre și parchet, deschide un showroom cu 400.000 euro CITEȘTE ȘI FOTO Pinum, jucător pe piața locală de uși, ferestre și parchet, deschide un showroom cu 400.000 euro

În ceea ce privește grupul-mamă, Agrokor a anunțat, marți, că pregătește vânzarea a șase companii dintr-un portofoliu de peste 140, precum și a mai multor active, în cadrul strategiei de reorganizare și simplificare a activității.

Cele șase companii vor fi anunțate la momentul lansării procedurilor de vânzare.

Agrokor, companie fondată în urmă cu 41 de ani ca o afacere de familie ce se ocupa cu plantarea și comercializarea florilor, s-a transformat într-un conglomerat cu activități în sectoarele alimentar, agricultură, IT, energie și servicii, cu afaceri anuale de aproape 6,5 miliarde euro și peste 60.000 de angajați în Croația, Slovenia, Serbia și Bosnia și Herțegovina, cifre care plasează grupul în fruntea clasamentului retailerilor din Balcani.

Structura grupului este însă este deosebit de complicată, potrivit administratorilor Agrokor, care au inițiat demersurile pentru simplificarea acesteia.

Astfel, în cadrul programului de restructurare, conducerea administrativă extraordinară a grupului a anunțat că a indentificat până în prezent 143 de companii la care Agrokor este, cel mai adesea, acționar majoritar. În cele mai multe situații, există mai mult de o entitate legală pentru fiecare unitate operațională, se arată într-un raport lunar al Agrokor.

Carrefour cedează către Penny magazinul Billa situat în Braila CITEȘTE ȘI Carrefour cedează către Penny magazinul Billa situat în Braila Carrefour cedează către Penny magazinul Billa situat în Braila CITEȘTE ȘI Carrefour cedează către Penny magazinul Billa situat în Braila

Cele peste 140 de companii au fost grupate în patru categorii: retail (26 companii, printre care Kozum, operatorul celui mai mare lanț de supermarketuri din Croația și Mercator), alimentar (32 de procesatori din domeniul alimentar, printre care Ledo și Dijamant), agricultură (17 companii) și alte activități (68 de entități).

În ultima categorie este inclus holdingul Agrokor, împreună cu 26 de companii operaționale, 25 de active/companii imobiliare, 2 companii de investiții, precum și 14 firme paravan, care nu au “nicio valoare” și care vor fi desființate, potrivit raportului.

Cele șase companii care vor fi puse în vânzare fac parte din grupul de 26 de companii operaționale trecute la  “alte activități”.

viewscnt
Afla mai multe despre
mercator
sberbank
actiuni gajate
agrokor
datorii