Sfârșitul istoriei, grăbit de pandemie. Gigantul britanic Debenhams și-a închis astăzi ultimul magazin și rămâne cu brandul doar în online. Peste 12.000 de angajați au fost concediați. Impact în România

Sfârșitul istoriei, grăbit de pandemie. Gigantul britanic Debenhams și-a închis astăzi ultimul magazin și rămâne cu brandul doar în online. Peste 12.000 de angajați au fost concediați. Impact în România
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 16 mai 2021

Ultimele 28 de magazine ale gigantului britanic Debenhams, intrat în faliment și administrare specială în urmă cu un an, după ce compania care comercializează îmbrăcăminte a fost nevoită să își închidă toate spațiile pe fondul expansiunii comerțului onlline, ca și din cauza restricțiilor adoptate de autorități pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, au fost desființate în acest weekend, la 243 de ani după ce brandul a început să funcționeze.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După blocaj, 97 de magazine au fost redeschise pentru epuizarea stocurilor, însă și acestea au fost închise treptat, în ultimele două săptămâni, culminând cu desființarea ultimelor unități în acest weekend. Peste 12.000 de angajați au fost concediați.

Problemele lanțului generate de expansiunea comerțului online au fost adâncite de pandemie. Din România, compania s-a retras în 2017, dar și-a păstrat unii furnizori. În 2018, cum a relatat anterior Profit.ro, datele indicau că Debenhams lucrează cu cel puțin 20 de furnizori din România.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Debenhams are o istorie de 243 de ani, pornind business-ul în 1778 , cu un magazin în Londra. Atunci, William Clark a înființat un magazin în vestul Londrei, vânzând țesături, bonete, mănuși și umbrele de soare. Numele său actual provine din 1813, când William Debenham a investit în companie, care a devenit Clark & Debenham.

 În anii 1950 a devenit unul dintre cele mai mari magazine universale din Marea Britanie, cu 110 magazine.

La apogeul său, în Marea Britanie existau peste 150 de magazine Debenhams.

În primăvara anului trecut, Debenhams a intrat însă în faliment și administrare specială, cu datorii de peste 600 milioane lire sterline. Încercarea companiei de a găsi un cumpărător care să preia afacerea a eșuat în decembrie, odată cu retragerea ultimului ofertant, JD Sports.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25% CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25%

La începutul acestui an, retailerul online de fashion Boohoo a semnat un acord privind achiziția mărcilor și site-urilor web operate sub umbrela Debenhams, într-o tranzacție de 55 milioane de lire sterline (75 milioane dolari), care nu a inclus însă cele peste 100 de magazine fizice ale Debenhams și nici pe angajații acestora.

România a menținut în februarie cea mai mare creștere anuală a comerțului cu amănuntul din UE CITEȘTE ȘI România a menținut în februarie cea mai mare creștere anuală a comerțului cu amănuntul din UE

Debenhams a fost preluată anterior de un grup de bancheri, între care fondurile americane de hedging Silver Point și GoldenTree, după intrarea sub administrare specială. În perioada respectivă, compania a renunțat la magazinele nerentabile și a renegociat chiriile.

Comerțul a fost puternic afectat la nivel global de pandemia de coronavirus, numeroase magazine încercând să treacă la vânzări online în perioada în care au fost închise, dar insuficient pentru a acoperi căderea de vânzări. Pe acest fond, și alți mari jucători și-au cerut insolvența sau falimentul.

Debenhams este unul dintre numeroșii retaileri care au dificultăți financiare din cauza restricționării activităților economice în timpul epidemiei de coronavirus, precum grupul Arcadia, JC Penney, Neiman Marcus.

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

De asemenea, Profit.ro a anunțat, în vară, că rețeaua locală de magazine Steilmann a intrat în insolvență, primul nume important de pe piața locală de retail care apelează la insolvență în acest moment.

Anterior, Profit.ro a anunțat în premieră că Pomponiu a hotărât închiderea fabricii de confecții Modexim din Craiova, fost furnizor pentru branduri ca Louis Vuitton și Burberry, și concedierea colectivă a tuturor celor circa 300 de angajați, argumentând prin pierderile lunare înregistrate constant.

viewscnt
Afla mai multe despre
debenehams
retail
faliment
administrate
coronavirus
marea britanie