Steinhoff International, proprietarul Pepco, oferă 1 miliard de dolari pentru a încheia litigiile cu creditorii

Steinhoff International, proprietarul Pepco, oferă 1 miliard de dolari pentru a încheia litigiile cu creditorii
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 28 iul 2020

Holdingul sud-african Steinhoff International, printre cei mai mari retaileri de mobilă și îmbrăcăminte din lume, aflat în proces de recuperare în urma unui scandal de fraudă contabilă, a anunțat că oferă creditorilor aproximativ 1 miliard de dolari pentru a pune capăt mai multor litigii internaționale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Suma reprezintă doar o mică parte din creanțele de peste 9 miliarde de euro (10,5 miliarde dolari) datorate la finele anului trecut, scrie Reuters.

Acțiunile Steinhoff s-au apreciat cu peste 11% în urma anunțului.

Cine se bate să furnizeze Armatei măști și alte echipamente anti-COVID de peste 100 milioane lei. Pe listă - Unifarm, reprezentată de directorul acuzat de corupție, și cel care era odată cel mai tânăr miliardar al țării CITEȘTE ȘI Cine se bate să furnizeze Armatei măști și alte echipamente anti-COVID de peste 100 milioane lei. Pe listă - Unifarm, reprezentată de directorul acuzat de corupție, și cel care era odată cel mai tânăr miliardar al țării

Holdingul sud-african, care deține, printre altele, lanțurile de magazine Pepkor și Pepco, ultimul prezent și în România, a pierdut peste 90% din valoarea de piață în 2017, pe fondul unui scandal contabil care a luat amploare în ultima parte a anului și care a dus la demisia directorului general, suspectat, alături de alți foști angajați, că ar fi “umflat” veniturile unor subsidiare în registrele contabile.

Paguba a fost estimată la 7 miliarde de dolari. Pe fondul deprecierii acțiunilor și scăderii lichidității, Steinhoff a anunțat, ulterior, că analizează vânzarea unor active de cel puțin 1 miliard de euro și posibilitățile de recuperare a unor active din afara Africii de Sud în valoare de 6 miliarde de euro.

Pe lista activelor vizate se află și lanțul european de magazine cu discount Pepco. Grupul sud-african explorează vânzarea sau listarea diviziei, însă momentan și-a amânat planurile, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Actualul CEO, Louis du Preez, a recomandat creditorilor și instituțiilor de reglementare să accepte oferta în vederea soluționării litigiilor. În absența unui acord, o eventuală plată integrală a sumelor solicitate în peste 90 de litigii deschise împotriva Steinhoff ar declanșa intrarea în lichidare a holdingului, punând în pericol perspectiva ca reclamanții să își recupereze banii, arată compania.

Potrivit termenilor ofertei, creditorii Steinhoff vor fi plătiți în numerar și acțiuni la subsidiara Pepkor Holdings, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din Africa de Sud.

“Credem că termenii acordului sunt ferm în interesul tuturor părților”, a declarat du Preez.

Fondat în orașul german Werstestede în 1964, Steinhoff și-a mutat sediul în Africa de Sud în 1997, după achiziția retailerului de mobilă GommaGomma.

Steinhoff este printre cei mai mari retaileri de mobilă și îmbrăcăminte din lume, având o rețea de peste 12.000 de magazine în mai mult de 30 de țări. Portofoliul holdingului include companii de mobilă, fashion, produse de uz casnic, dar și dealeri auto și acțiuni la compania care deține franciza Hertz, cea mai mare afacere de închiriat mașini la nivel global. Printre mărcile din portofoliu se află Ackermans, Mattress Firm, PEP, Plush, Pepco și ShoeCity.

viewscnt
Afla mai multe despre
steinhoff international
litigii creditori
scandal contabil
frauda contabila
pepco
pepkor holdings