Uniunea Europeană avertizează că războiul comercial mondial este pe cale să se înrăutățească

Uniunea Europeană avertizează că războiul comercial mondial este pe cale să se înrăutățească
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iun 2018

Războiul comercial mondial este pe cale să se înrăutățească, în condițiile în care sistemul bazat pe reguli pare să revină la un mediu în care cel mai puternic își impune voința în fața celui mai slab, potrivit unui memo intern care a circulat între guvernele Uniunii Europene, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Disputele dintre Statele Unite și cei mai apropiați parteneri comerciali sunt pe cale să escaladeze în următoarele luni, pe măsură ce apar mai multe amenințări și sunt impuse măsuri unilaterale care, în unele cazuri, conduc la contramăsuri, sau la acorduri mercantile”, potrivit unui memo al Comisiei Europene, care coordonează politica comercială a întregului bloc comunitar, scrie News.ro

Lumea noastră va reveni ”la un mediu comercial în care regulile sunt aplicate atunci când convin și în care forța înlocuiește regulile ca bază pentru relațiile comerciale”, potrivit memo-ului.

Avertismentul a venit în timp ce modelul economic european bazat pe exporturi riscă să fie zdrobit sub presiunea exercitată de președintele american Donald Trump, care vrea să reducă deficitul comercial al Statelor Unite cu orice preț, chiar dacă asta înseamnă destrămarea regulilor mondiale.

După impunerea unor tarife punitive pentru importurile de oțel și aluminiu din Europa, Trump amenință acum că va aplica tarife de 20% pentru importurile de automobile europene, o măsură care ar da o lovitură puternică industriei auto europene.

Statele federale americane vor putea obliga retailerii online să colecteze taxe pe vânzări de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Statele federale americane vor putea obliga retailerii online să colecteze taxe pe vânzări de miliarde de dolari

Documentul intern menționează trei factori ai unei apocalipse comerciale:

Lipsa unor reguli în comerțul internațional care vor duce la distorsionări, multe asociate cu politici și practici contrare pieței în cele mai mari state implicate în comerț, pe care Organizația Mondială a Comerțului (OMC) nu pare să fie capabilă să le rezolve în mod adecvat.

Acțiuni unilaterale agresive ale Statelor Unite întreprinse deopotrivă împotriva aliaților și rivalilor săi, prin intermediul tarifelor punitive.

Decizia Statelor Unite de a bloca numirea unor membri în Organismul de Apel al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), care este ultimul arbitru în disputele comerciale.

Uniunea Europeană, care împărtășește unele îngrijorări legate de ordinea în comerțul global, pregătește propuneri pentru reformarea regulilor OMC, pentru a salva organizația de la dispariție.

La o reuniune care va avea lor pe 28-29 iunie, la Bruxelles, liderii celui mai mare bloc comercial din lume vor invita ”Comisia că propună o abordare cuprinzătoare pentru îmbunătățirea, împreună cu parteneri cu aceleași puncte de vedere, a funcționării OMC în domenii cruciale”, potrivit propiectului unui comunicat comun obținut de Bloomberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeana
comert
sua