Vânzarea hipermarketurilor Real, avizată la Bruxelles. Ce planuri are noul proprietar, miliardarul rus Vladimir Evtușenkov. În 2014, Evtușenkov, la acel moment cel mai bogat rus, a fost în arest la domiciliu

Vânzarea hipermarketurilor Real, avizată la Bruxelles. Ce planuri are noul proprietar, miliardarul rus Vladimir Evtușenkov. În 2014, Evtușenkov, la acel moment cel mai bogat rus, a fost în arest la domiciliu
scris 6 mar 2020

Comisia Europeană a aprobat tranzacția prin care retailerul german Metro vinde hipermarketurile Real către SCP Group, grup controlat de familia miliardarului rus Vladimir Evtușenkov, și compania germană x+bricks, la care SCP deține o participație minoritară.

În prima parte a lunii februarie, Metro a ajuns la un acord comercial privind vânzarea diviziei Real către SCP Group și x+bricks, tranzacție evaluată la aproximativ 1 miliard de euro. Înțelegerea a fost semnată o săptămâna mai târziu, sub rezerva avizării de către autoritățile antitrust relevante.

Potrivit acordului, SCP va prelua de la Metro, în vederea revânzării sau a divizării ulterioare, pachetul de 100% din acțiunile diviziei Real, constând în lanțul de hipermarketuri Real (276 magazine în Germania, cu aproximativ 34.000 de angajați), operațiuni digitale, inclusiv piața online real.de, precum și 80 de proprietăți imobiliare și companii afilate.

Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, au intrat în afacerea Purcari Wineries CITEȘTE ȘI Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, au intrat în afacerea Purcari Wineries

SCP, grup de investiții cu sediul la Luxemburg, este deținut de conglomeratul rus AFK Sistema, controlat, la rândul lui, de miliardarul Vladimir Evtușenkov și de fiul acestuia, Felix.

În 2014, Vladimir Evtușenkov, la acel moment cel mai bogat rus, cu o avere estimată la 9 miliarde dolari, a fost plasat în arest la domiciliu, fiind acuzat de spălare de bani în legătură cu achiziția, de către Sistema, a unui pachet majoritar de acțiuni la compania petrolieră Bashneft. Bashneft a fost renaționalizată ulterior și vândută Rosneft, iar autoritățile ruse au renunțat la acuzațiile împotriva lui Evtușenkov.

Averea lui Evtușenkov este estimată în prezent de Forbes la 2,1 miliarde dolari.

Pentru valorificarea și repoziționarea portofoliului Real, SCP a anunțat că va colabora cu x + bricks, o firmă privată de investiții din Germania, specializată în proprietăți comerciale. SCP deține un pachet minoritar din acțiunile x+bricks, cumpărat în 2018.

SCP intenționează să păstreze o rețea de 50 de hipermarketuri sub brandul Real pentru o perioadă de doi ani și să vândă majoritatea magazinelor rămase către retaileri germani în tranzacții separate, cu asigurarea transferului angajaților. Un număr de circa 30 de hipermarketuri riscă să nu își găsească un alt cumpărător și să fie închise, în timp ce unele magazine vor fi divizate pentru a permite folosirea spațiilor în alte scopuri, conform planurilor prezentate de SCP.

Metro a estimat că va obține încasări nete de circa 300 milioane de euro după vânzarea diviziei Real. Retailerul german a lansat procedurile pentru vânzarea ultimelor magazine Real în 2018, după ce anterior a renunțat la hipermarketurile operate sub această marcă în România, Ucraina, Polonia și Rusia, într-o tranzacție de 1,1 miliarde de euro.

Grupul german a fost primul retailer care a intrat în România după Revoluție, în 1996, prin rețeaua de magazine Metro Cash&Carry. Metro este prezent pe piața locală și cu rețeaua de magazine de proximitate în regim de franciză LaDoiPași, înființată în 2002.

Principalul acționar al Metro este EP Global Commerce, vehicul de investiții controlat de miliardarul ceh Daniel Kretinsky, care a cumpărat anterior Compari.ro și posturi de radio în România.

viewscnt
Afla mai multe despre
metro
hipermarketuri real
scp group
vladimir evtusenko
bashneft
arestare
afk sistema
tranzactie
vanzare