Producătorul de bere Bergenbier a avut anul trecut creșteri de vânzări atât în volum, cât și în valoare, mizând și în 2021 pe o evoluție pozitivă a afacerilor.
“Ne așteptăm ca în semestrul al doilea să se întâmple lucruri pozitive atât în industrie, cât și în economie. Una peste alta, eu sunt rezervat pentru 2021, poate și pentru începutul lui 2022, pentru industria berii cel puțin”, a declarat directorul general al Bergenbier, Mihai Voicu, la Profit News TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 18.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.

Piața berii a stagnat anul trecut, în volum. Scăderile masive din HoReCa au fost compensate de întoarcerea în țară a 1,5-2 milioane de români, spune Voicu.
Evoluția înregistrată de vânzările de bere în primele luni ale anului este pozitivă din punct de vedere cantitativ, iar HoReCa ar trebui să recupereze cel puțin jumătate din pierderile de anul trecut, potrivit șefului Bergenbier.
“Este incert câte dintre locațiile din HoReCa vor reuși să supraviețuiască, pentru că asta este mai mai mare problemă. Ei au fost cei mai afectați. Estimările noastre sunt că vor dispărea circa 30% dintre locațiile care activau în 2020. Vaccinarea este cu siguranță elementul-cheie”, a afirmat Voicu.

Și microberăriile au fost afectate, pentru că au un grad ridicat de dependență față de HoReCa. Vânzările acestora reprezintă încă volume mici raportat la nivelul pieței și deci au potențial de dezvoltare, dar alte categorii vor avea creșteri mai mari, precum băutura hard seltzer (cu apă minerală și alcool), care în SUA a depășit deja vodka, mai spune Voicu.
Piața berii, dominată de multinaționale, este estimată la peste un miliard de euro. Circa 95% din vânzări reprezintă producție internă.

Bergenbier face parte din grupul Molson Coors, unul dintre cei mai mari producători de profil la nivel internațional, și a raportat pentru 2019 afaceri de 651 milioane lei (137,2 milioane euro). Compania ocupă locul al treilea în topul companiilor de profil din România.