Agențiile de voiaj: Atentatele vor afecta fluxul de turiști români spre Paris

Agențiile de voiaj: Atentatele vor afecta fluxul de turiști români spre Paris
scris 14 nov 2015

Valul coordonat de atentate teroriste de la Paris va afecta fluxul de turiști români către această destinație, apărând deja primele cereri de anulare a zborurilor către capitala Franței, însă deocamdată este greu de estimat efectul pe termen mai lung al tragediei asupra industriei turismului, spun reprezentanții agențiilor de turism.

Ei apreciază că foarte importante sunt modul în care autoritățile franceze vor reacționa și măsurile pe care acestea le vor adopta, de natură să ofere siguranță sau, dimpotrivă, să crească și mai mult îngrijorarea și reticența turiștilor față de Orașul Luminilor.

"Am început să avem cereri de anulări pentru zboruri programate în decembrie. Chiar în această dimineață am primit astfel de cereri de anulare. Au sunat pasageri care au doar bilet de avion către Paris, pentru care costul anulării nu este foarte mare. De la turiștii care au și vacanțe rezervate nu am avut cereri de anulare, este posibil ca aceștia să nu fi luat încă o decizie cu privire la voiaj, așteptând informări suplimentare din partea Ministerului Afacerilor Externe", a declarat, pentru Profit.ro, directorul general al Paravion.ro, Remus Vișan.

Potrivit acestuia, nu au existat anulări pentru zboruri programate sâmbătă și duminică, persoanele care fac rezervări în weekend călătorind în general în scopuri de business și anulându-și mai greu planurile. Vișan a adăugat că la primul zbor către Paris de astăzi, programat în jurul orei 7 dimineața, nu au existat anulări, fiind posibil ca pasagerii nici să nu fi aflat încă vestea atentatelor de la Paris.

"Parisul este o destinație foarte accesată, sunt în jur de 7 zboruri pe zi și nu toți cei care se urcă în ele își încheie călătoria la Paris. Unii merg mai departe, cei mai mulți către America de Nord, fac doar escală la Paris. Aceste zboruri nu vor fi anulate, dar cei care se vor opri în Paris se vor gândi ce să facă mai departe. Primim multe e-mail-uri și telefoane, colegii mei de la Urgențe au fost foarte aglomerați în ultimele ore. Observăm că rezervările nu se mai finalizează cu plata online, primim doar rezervări simple, după care clientul trimite un e-mail și întreabă despre situația din Paris. E o mare confuzie în momentul de față", a declarat directorul general al Paravion.ro.

Va fi fără îndoială un recul al turismului pe destinația Paris, este de părere și Lucia Morariu, proprietarul agenției Eximtur și vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

"Ce s-a întâmplat la Paris este fără precedent, nu pot să compar decât cu atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA. City break-urile pe destinația Franța și zborurile care tranzitează Parisul vor avea cel mai mult de suferit. Pe termen mai lung, depinde foarte mult de ce se va întampla în următoarele zile și de modul în care vor reacționa autoritățile franceze, pentru că asta induce sau nu siguranță pasagerilor", a declarat Lucia Morariu, pentru Profit.ro, adăugând că speră să nu fie afectate și rezervările pentru vacanțe la ski.

Contactat de Profit.ro, directorul general al Air France KLM România, Alexandru Dobrescu, a declarat că nu știe încă dacă există sau nu pasageri care și-au anulat rezervările, dar a precizat că, până la acest moment, nu a fost anulată nicio cursă București-Paris, nici la Air France și nici la alte companii aeriene.

"Este posibil însă ca unele zboruri să aibă întârzieri din cauza înăspririi controalelor de securitate de pe aeroporturile din Paris. Nu știm ce se va întâmpla mai târziu, depinde de guvernul francez, de ce măsuri se vor lua. Nu avem semne că pasagerii ar începe să-și anuleze zborurile, la cursele de azi s-au prezentat toți pasagerii", a spus Dobrescu.

Manuela Melinescu, marketing manager la Vola.ro, a declarat că, la acest moment, nu are cunoștință despre anulări, nici din partea companiilor aeriene și nici din partea turiștilor cu rezervări. "Au fost doar clienți care ne-au sunat să întrebe dacă s-au anulat zboruri ca urmare a atentatelor. Nici pe termen mai lung nu credem că se vor anula rezervări. E posibil doar ca unele persoane indecise, care nu au făcut încă rezervări, să renunțe la a le mai face. Parisul este o destinație foarte populară, atât pe partea de city break, cât și pentru turism de business", a spus Melinescu. 

Complexul de parcuri tematice Eurodisney și Turnul Eiffel vor fi închise sâmbătă, din cauza atentatelor teroriste care au avut loc vineri seară la Paris, însă muzeul Luvru a anunțat că va fi deschis, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Președintele francez François Hollande a decretat stare de urgență pe tot teritoriul Franței, ministerul român de Externe precizând că acest lucru nu înseamnă închiderea efectivă a granițelor, ci introducerea de controale la frontiere pentru toate persoanele care doresc să intre sau să iasă de pe teritoriul francez. În aceste condiții, MAE recomandă cetățenilor români ca, în măsura posibilităților, să utilizeze pașapoartele valabile alături de cărțile de identitate.

Starea de urgență a intrat în vigoare pe teritoriul Franței în cursul nopții de vineri spre sâmbătă. Acest nivel de alertă permite autorităților franceze să interzică circulația persoanelor și să stabilească zone de protecție și securitate. MAE precizează că, tot în cursul nopții, autoritățile franceze au adoptat și un decret pentru punerea în aplicare a unor măsuri consolidate în toate orașele din regiunea Ile-de-France. Aceste dispoziții permit, printre altele: arestul la domiciliu al oricărei persoane a cărei activitate este considerată periculoasă, închiderea temporară a sălilor de spectacol și a locurilor de reuniuni publice, predarea armelor și posibilitatea de a efectua percheziții administrative. De asemenea, școlile, liceele, unitățile de învățământ, universitățile vor fi închise sâmbătă în Ile-de-France, iar excursiile școlare au fost anulate

La începutul acestui an, autoritățile franceze, alături de industria turismului, au declanșat o campanie mondială de recâștigare a încrederii turiștilor în condițiile de securitate din capitala Franței, după atentatele din ianuarie de la redacția publicației satirice Charlie Hebdo, în care au fost ucise 12 persoane.

Delegații de oficiali francezi au călătorit în acest scop în Marea Britanie, SUA, Italia, Spania, Germania, Hong Kong și Japonia. După atentate, guvernul de la Paris a suplimentat forțele de securitate din jurul principalelor atracții turistice din capitala Franței cu 10.000 de militari și 5.000 de polițiști.

viewscnt
Afla mai multe despre
atentate paris
isis
statul islamic
atentate teroriste paris
turism paris
city break paris