FOTO Hotelul Aro Palace din Brașov acoperă criza de personal cu angajați din Venezuela. "Ospătărițele parcă sunt miss."

FOTO Hotelul Aro Palace din Brașov acoperă criza de personal cu angajați din Venezuela. "Ospătărițele parcă sunt miss."
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 26 apr 2019

Criza de personal din turism a determinat conducerea hotelului de cinci stele Aro Palace din Brașov să aducă personal de peste graniță. Spre deosebire de alte hoteluri, care aduc angajați din Filipine, India sau Nepal, șefa Aro Palace s-a orientat spre Venezuela, unde, crede ea, oamenii sunt mai calzi, mai veseli și mai apropiați de temperamentul românilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Cea mai mare problemă a turismului românesc în ultimii ani este lipsa forței de muncă. Pentru hoteluri este din ce în ce mai greu să găsească personal, iar tot mai mulți au început să apeleze la angajați din străinătate.

 

"Nu am ales să aducem nici din India, nici din Nepal sau Filipine, așa cum au făcut majoritatea celor care au apelat la angajați străini. Mi s-a părut că cei din Venezuela sunt mai pozitivi, mai veseli, mai deschiși și se aseamănă cel mai mult cu stilul nostru. Iar fetele parcă sunt miss", spune pentru Profit.ro Daniela Tibeică, directorul general al societății Aro Palace, care deține în Brașov, pe lângă hotelul Aro Palace, și unitățile Capitol, Coroana, Postăvarul și Aro Sport, ca și restaurantul Panoramic de pe Tâmpa și complexul Cetatea, în total cu circa 1.000 de locuri de cazare.

FOTO Messi a mai cumpărat un hotel în insula Mallorca CITEȘTE ȘI FOTO Messi a mai cumpărat un hotel în insula Mallorca

Au fost aduși 19 angajați din Venezuela - șase ospătărițe, opt cameriste și cinci bucătari. "Au fost făcute demersuri în luna iunie, dar procedurile sunt destul de greoaie și totul a durat aproape un an. A fost foarte greu. Noi i-am cazat și le-am creat toate condițiile la hotelul Coroana. Prima lor zi de muncă a fost la jumătatea lunii aprilie. Dacă va fi nevoie, mai aducem. Sunt foarte muncitori și toți sunt calificați. Sunt profesioniști și le place foarte mult ceea ce fac", a mai spus directoarea hotelului.

FOTO Hotelul Aro Palace din Brașov acoperă criza de personal cu angajați din Venezuela.

Daniela Tibeică a preluat conducerea Aro Palace în august, 2013. Dacă în acel an firma a înregistrat venituri de 20,9 milioane de lei și pierderi de aproape 1,2 milioane lei,  în anul următor a trecut pe profit, cu circa 100.000 de lei, iar veniturile au depășit 23 de milioane de lei. În fiecare dintre anii următori au crescut și veniturile, și profitul, ajungând anul trecut la 33,5 milioane lei, respectiv 4,3 milioane lei. Productivitatea muncii a urcat de la 53.785 lei/salariat în 2013 la 118.512 lei/salariat anul trecut.

Compania Aro Palace este deținută de SIF Transilvania (85,74%), SIF Muntenia (10,37%) și alți acționari.

viewscnt
Afla mai multe despre
aro palace
venezuela
angajati