Guvernul Orban se inspiră de la fostul executiv și vrea să extindă acordarea voucherelor de vacanță, cu bani mai mulți pentru extrasezon

Guvernul Orban se inspiră de la fostul executiv și vrea să extindă acordarea voucherelor de vacanță, cu bani mai mulți pentru extrasezon
scris 10 ian 2020

Acordarea voucherelor de vacanță în sistemul public va fi prelungită, iar cei care pleacă în extrasezon în stațiuni ar putea primi mai mulți bani, indică un document oficial al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, care arată că Guvernul Orban va modifica legislația în acest sens. Guvernul Dăncilă pregătise deja un proiect de ordonanță care prelungea acordarea tichetelor de vacanță până în 2025, cu un cuantum majorat pentru cei care aleg să-și petreacă vacanțele în extrasezon.

De ce este important: Potrivit OUG nr. 8/2009, instituțiile publice acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2020, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat. Ordonanța respectivă va fi abrogată, însă, începând cu 1 ianuarie 2021, de Legea nr. 165/2018 privind acordarea tichetelor de valoare, care nu mai prevede o perioadă pentru acordarea voucherelor de vacanță în instituțiile publice.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

DOCUMENT Paradox: Problemele cu bagajele la Aeroportul Otopeni au apărut după un ”plan de îmbunătățire” a serviciilor de handling. Raport: Echipamente uzate, infrastructură neadecvată, lipsă de personal, peste 1.600 zboruri întârziate într-o lună CITEȘTE ȘI DOCUMENT Paradox: Problemele cu bagajele la Aeroportul Otopeni au apărut după un ”plan de îmbunătățire” a serviciilor de handling. Raport: Echipamente uzate, infrastructură neadecvată, lipsă de personal, peste 1.600 zboruri întârziate într-o lună

Guvernul Dăncilă pregătise o ordonanță care stabilea că instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, vor avea dreptul să acorde anual, în perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2025, vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, sau vouchere de vacanță valabile pentru utilizarea în extrasezon, în cuantum de 2.080 de lei, pentru un salariat, în funcție de opțiunea fiecăruia.

Prin „extrasezon” se înțelege perioada aprilie - mai și perioada octombrie - noiembrie ale fiecărui an calendaristic.

”Având în vedere că s-a constatat în practică o aglomerare a unităților de cazare în sezon (în special în lunile iunie-august), pe de o parte, și un număr scăzut de turiști în extrasezon, pe de altă parte, s-a decis încurajarea beneficiarilor să opteze pentru o vacanță în extrasezon, prin acordarea unei valori mai ridicate în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit, în condițiile legii, pentru un salariat, pentru voucherele de vacanță ce pot fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie”, susținea Guvernul necesitatea acestei diferențieri.

Proiectul prevedea totodată digitalizarea voucherelor de vacanță.

Potrivit fostului executiv, acordarea indemnizațiilor de vacanță și/sau a primelor de vacanță, după caz, sub forma voucherelor de vacanță, în perioada 1 iulie 2017 – 30 Iunie 2019 s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România, încurajând 1,2 milioane de români, angajați ai instituțiilor de stat sau ai societăților în care statul este acționar unic sau majoritar, să își petreacă concediile în țară.

Rata de refuz al vizelor pentru SUA a scăzut în 2019 sub 10%, dar nu suficient. Două proiecte de lege din SUA pot însă înlesni ridicarea vizelor CITEȘTE ȘI Rata de refuz al vizelor pentru SUA a scăzut în 2019 sub 10%, dar nu suficient. Două proiecte de lege din SUA pot însă înlesni ridicarea vizelor

Acum, un document oficial al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, consultat de Profit.ro, arată că Guvernul Orban intenționează, la rândul său, acordarea și după 2020 a voucherelor de vacanță, inclusiv cu diferențierea tichetelor în funcție de perioada de efectuare a concediului.

”Se are în vedere elaborarea unui act normativ prin care să se reglementeze prelungirea aplicabilității Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 8/2009, cu modificările și completările ulterioare, respectiv prelungirea acordării voucherelor de vacanță, precum și acordarea acestora în extrasezon”, indică documentul, care dateză de la finele lunii decembrie și este semnat de noul șef al turismului românesc, secretarul de stat în Ministerul Economiei Răzvan Pîrjol.

Guvernul Orban se inspiră de la fostul executiv și vrea să extindă acordarea voucherelor de vacanță, cu bani mai mulți pentru extrasezon

Premierul Orban anunțase, la începutul lunii decembrie, că Guvernul va menține acordarea voucherelor în proiectul de buget pentru 2020, dar nu a vorbit de prelungirea acestui sistem. Cuantumul unui voucher a fost menținut pentru anul curent la nivelul de 1.450 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
voucher
vacanta
acordare
prelungire
extrasezon
proiect
guvern