Hotelierii din Deltă își iau mai mulți angajați din Ucraina

 Hotelierii din Deltă își iau mai mulți angajați din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 oct 2021

Sute de persoane din state extracomunitare au lucrat anul acesta la operatorii turistici din Delta Dunării, care s-au confruntat cu problema lipsei personalului calificat, acutizată de pandemie, iar conducerea Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD) consideră că forța de muncă din Ucraina este o posibilă soluție.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Țibuleac, a declarat că transformarea unității de învățământ din orașul Sulina într-una cu specific economic, dar și apelarea la școlile profesionale din Ismail, Ucraina, sunt soluții pentru a depăși problema lipsei personalului calificat din domeniul turistic, scrie Agerpres.

Instrumente pentru o muncă remote eficientă CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

"Plecând de la legea forței de muncă transfrontaliere, am putea accesa mai mult piața muncii din Ucraina. Ismail are trei licee de profil care pot fi folosite. Avem avantajul că suntem relativ aproape, că elevii cunosc limba română, iar costurile pentru astfel de angajări sunt mai mici. Din păcate, sunt prea timide încercările de recrutare a forței de muncă din Ucraina. Legislația diferă, dar vom găsi soluții", a precizat președintele AMDTDD, Cătălin Țibuleac.

El a mai spus că în contextul în care anul acesta rezervația a fost plină de turiști, iar forța de muncă autohtonă a preferat să plece în străinătate, agenții economici au apelat la angajații din țări extracomunitare.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

"Mulți operatori au apelat la forța de muncă din Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, Ucraina, dar a fost insuficient. Vorbim de sute de persoane, în condițiile în care un singur resort din Deltă are peste 100 de nepalezi angajați", a menționat președintele Țibuleac.

Operatorii economici din orașul Tulcea se confruntă de ani de zile cu problema deficitului de personal.

"Am avea nevoie de cel puțin patru persoane la bucătărie. (...) Vom ajunge la momentul în care nu vom mai avea bucătari. Cei mici nu vor putea să rămână în oraș, din cauză că nu se pot susține financiar. La 1.300 de lei chiria, este foarte greu să reziști. Și vom ajunge în momentul în care cei de acum vor ieși la pensie, iar cei tineri nu vor fi la fel de buni ca cei care ies la pensie. Deja bucătari tineri nu prea sunt", a afirmat reprezentanta unui restaurant din Tulcea, Ioana Furdui.

Ea a mai spus că pandemia a agravat deficitul de personal.

"Sunt mulți oameni în acest domeniu care au o stabilitate și vor să meargă la bancă pentru a cumpăra o casă, iar banca îi refuză, din cauză că fac parte din HoReCa, un domeniu cu risc. După ce că restaurantele funcționează la capacitate redusă, iar noi nu-i mai putem ajuta, după ce că sunt aceste restricții, chiar dacă încercăm să le oferim un salariu bun, nu există stabilitate, iar statul nu doar că nu-i ajută, dar îi îngroapă cu totul", a declarat Ioana Furdui.

viewscnt
Afla mai multe despre
delta dunarii
turisti