Insulele Cook intenționează să își înlocuiască numele

Insulele Cook intenționează să își înlocuiască numele
scris 6 mar 2019

Insulele Cook intenționează să renunțe la denumirea colonială și să adopte un nume maori, a declarat miercuri președintele unui comitet însărcinat cu redenumirea, citat de Reuters.

Arhipelagul de 15 insule, cu circa 17.000 de locuitori, urmează să aleagă între 64 de variante. Procedura va dura aproximativ doi ani și se va încheia probabil printr-un referendum, a precizat Danny Mataroa. "Numele de Insulele Cook ne-a fost dat de alții, ne-a fost atribuit de doi cartografi ruși și ne-a fost impus", a explicat el, potrivit Agerpres.

Sătenii încep să se acrediteze ca puncte gastronomice și să atragă turiști care să mănânce la ei acasă CITEȘTE ȘI Sătenii încep să se acrediteze ca puncte gastronomice și să atragă turiști care să mănânce la ei acasă

Navigatorul britanic James Cook a debarcat în arhipelagul din Pacific în anii 1770. Insulele au ajuns protectorat britanic spre sfârșitul secolului al 19-lea, apoi teritoriu neozeelandez până în 1965, când au obținut autoguvernarea.

Populația băștinașă este maori, iar din dialectul local ar putea fi alese nume ca Rangiaroa (Iubirea din ceruri) sau Raroatua (Suntem sub Dumnezeu). "E un drum lung, dar simțim că trebuia făcut de multă vreme", spune Mataroa.

viewscnt
Afla mai multe despre
insulele cook