Legea turismului, schimbată: Turiștii vor fi taxați în plus pentru cazare

Legea turismului, schimbată: Turiștii vor fi taxați în plus pentru cazare
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 12 sep 2019

Turiștii vor fi taxați cu cel puțin 1% din costul total al serviciului de cazare, potrivit unui amendament adus proiectului Legii Turismului și votat în comisia economică, industrii și servicii a Senatului. Hotelierii vor fi cei care vor colecta această taxă, iar autoritățile locale vor fi cele care vor fi obligate prin lege să impună și să decidă cuantumul acesteia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Potrivit amendamentului, inițiat de senatorul UDMR Antal István-Loránt și votat de majoritatea senatorilor din comisia economică, industrii și servicii, unitățile administrativ-teritoriale vor decide, prin hotărâre de consiliu local, cuantumul taxei speciale pentru promovare turistică.

Noua taxă va fi colectată de prestatorii de servicii de cazare și nu va putea fi mai mică de 1% din valoarea totală a serviciilor de cazare, fără masă și alte servicii conexe.

Nouă decizie: Alocațiile pentru copii vor fi indexate cu rata inflației CITEȘTE ȘI Nouă decizie: Alocațiile pentru copii vor fi indexate cu rata inflației

În acest moment, o astfel de taxă este prevăzută ca facultativă în Codul Fiscal, dar prin această modificare taxa va deveni obligatorie.

Legea turismului, schimbată: Turiștii vor fi taxați în plus pentru cazare

Potrivit inițiatorului amendamentului, banii colectați astfel vor fi transferați către Organizațiile de Management al Destinațiilor, în care sunt reprezentați, în raport de 50% fiecare, operatorii din turism, respectiv autoritățile locale, iar aceste organisme vor decide utilizarea fondurilor respective.

Antal István-Loránt a avansat exemplul metropolei Cluj-Napoca, unde, în urma unei astfel de taxe, în cuantum de 2 lei/ turist pe noapte, sunt strânse anual fonduri de 1 milion de euro pentru promovare turistică, iar în municipiul Covasna, o taxă similară, de 1 leu, aduce fonduri de 600.00 lei anual.

PSD refuză să modifice OUG 114, deși promisese acest lucru CITEȘTE ȘI PSD refuză să modifice OUG 114, deși promisese acest lucru

Acum, legea astfel amendată va fi transmisă cu raport favorabil de adoptare plenulului Senatului, decizia ultimă asupra proiectului urmând a se lua de Camera Deputaților.

În comisia economică, industrii și servicii din Senat, patronatele din domeniu, reprezentate în Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), și ministrul Turismului, Bogdan Trif, au dezbătut în contradictoriu cu privire la cota de reprezentare în Organizațiile de Management al Destinațiilor.

După cum a relatat anterior Profit.ro, grupul de Lucru pe Turism al CDR a prezentat, atât Guvernului, cât și Parlamentului, un document de poziție critică față de soluția prevăzută în forma actuală a legii, cu privire la Organizațiile de Management al Destinațiilor (OMD). De asemenea, alături de alte 17 asociații profesionale și patronale din România, a propus o soluție pe care o apreciază ca funcțională privind parteneriatul public-privat, atât la nivel local, dar și la nivel regional (județean) și, mai ales, național, luând în considerare modele existente în UE. În opinia operatorilor, forma actuală a proiectului Legii Turismului ignoră aceste propuneri și statuează un mod de lucru în parteneriat doar la nivel local, impropriu și nefuncțional.

În cele din urmă, legea nu a fost amendată de către senatori cu privire la cota de reprezentare în Organizațiile de Management al Destinațiilor.

ULTIMA ORĂ Ștampila, eliminată din marea parte a instituțiilor statului. Actele de stare civilă, contractele publice și alte documente oficiale - fără ștampilă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ștampila, eliminată din marea parte a instituțiilor statului. Actele de stare civilă, contractele publice și alte documente oficiale - fără ștampilă

Legea Turismului a fost aprobată anul acesta de Guvernul și transmisă Parlamentului pentru aprobare.

Proiectul include o serie de prevederi privind patrimoniul turistic, cu reglementări privind regimul construcțiilor în zone turistice, inclusiv plaje, și instituie un sistem național de colectare și interpretare a datelor pentru o evaluare cât mai exacă a veniturilor din turism. Printre prevederi se regăsește însă și posibilitatea inspectorilor în turism de a verifica firmele fără a se identifica în prealabil, pretizând că sunt turiști, precum și obligația proprietarilor de a se înregistra în prealabil la Ministerul Turismului pentru a închiria imobile pe site-uri specializate precum Airbnb. 

Astfel, potrivit proiectului, inspectorul, în calitate de ”Mistery Guest/ Client Misterios”, nu va fi obligat să se legitimize, urmând să verifice o unitate turistică doar ca vizitator. Abia la finalul controlului pe ascuns, proprietarul hotelului sau pensiunii se va putea trezi cu rezultatul actului de control, fără a fi consultat cu privire la presupuse nereguli constatate.

Legea turismului, schimbată: Turiștii vor fi taxați în plus pentru cazare
  

Proiectul introduce și obligația pentru site-urile sau platformele precum Airbnb, prin care sunt închiriate locuințe private, să fie promovate doar imobilele pe caree proprietarii le-au înregistrat pentru această activitate la ministerul de resort.

Hotelierii de la mare au rămas fără 60% din personal - angajații cu copii de școală și elevii care au plecat acasă pentru că a început școala CITEȘTE ȘI Hotelierii de la mare au rămas fără 60% din personal - angajații cu copii de școală și elevii care au plecat acasă pentru că a început școala

Potrivit reprezentanților ministerului, înregistrarea nu va presupune decât informarea autorității cu privire la defîșurarea unei astfel de activități de închiriere și obligația de a raporta numărul de turiști cazați anual. 

Legea turismului, schimbată: Turiștii vor fi taxați în plus pentru cazare

Pe lângă unificarea legislației generale, sistematizarea celei secundare și indicarea autorităţilor cărora le revine sarcina elaborării normelor metodologice, proiectul stabilește pe de o parte prerogativele Ministerului Turismului, iar pe de altă parte clarifică responsabilităţile autorităţilor administraţiei publice locale înceea ce priveste turismul.

Este stabilit totodată cadrul legal pentu înființarea a 20 de birouri externe pentru promovare turistică.

Atenție: Wizz Air refuză să accepte din partea pasagerilor anumite bancnote în euro CITEȘTE ȘI Atenție: Wizz Air refuză să accepte din partea pasagerilor anumite bancnote în euro

Un capitol este dedicat patrimoniului turistic și conține reglementări speciale privind documentaţiile de urbanism, amenajarea teritoriului din stațiunile turistice, zona de coastă a Mării Negre, plajele turistice.

Astfel, hotelierii care dețin structuri de cazare în apropiere de plajă vor avea drept de preferință la preț egal pentru închirierea plajelor din vecinătate.

Legea turismului, schimbată: Turiștii vor fi taxați în plus pentru cazare

Noua lege reglementareză totodată activitatea de control în domeniul turismului și cadrul legal primar necesar înființării organizațiilor de management al destinației.

Pentru gestiunea eficientă a informaţiilor este instituit și un sistem naţional de colectare şi interpretare a datelor şi informaţiilor din domeniu, cu scopul estimării exacte a veniturilor obținute de operatorii din turism. 

Noi obligații în Codul Muncii în cazul anumitor firme, adoptate în primă etapă. ”Desființarea fostului angajator dă bătăi de cap angajaților.” CITEȘTE ȘI Noi obligații în Codul Muncii în cazul anumitor firme, adoptate în primă etapă. ”Desființarea fostului angajator dă bătăi de cap angajaților.”

Furnizorii de servicii turistice vor colecta de la turiști următoarele informații: numele, prenumele, data nașterii, locul nașterii, cetățenia, date referitoare la domiciliu (țară, localitate, stradă, număr), date referitoare la actul de identitate (tipul, seria și/sau numărul, data eliberării și instituția emitentă, statul emitent), codul numeric personal sau numărul personal de identificare, cu excepția turiștilor străini care nu posedă un astfel de număr, data sosirii și data plecării, scopul călătoriei, date privind plata, inclusiv adresa de facturare, date din profilul "client fidel", dacă există, agenția sau agentul de turism prin care a fost făcută rezervarea sau a fost cumpărat biletul.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
legea turismului
taxa
turisti
1%
cazare
proiect
constructii
plaje
sistem
venituri
inspector
control
airbnb