Măsuri pentru turiști la munte în pandemie - telecabinele și gondolele vor circula cu geamurile deschise și la capacitate redusă

Măsuri pentru turiști la munte în pandemie - telecabinele și gondolele vor circula cu geamurile deschise și la capacitate redusă
scris 19 nov 2020

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) și primăriile stațiunilor montane avansează un set de măsuri de siguranță sanitară pentru turiști. De exemplu, Salvamont Brașov discută, împreună cu Asociația Transportatorilor pe Cablu, ca la instalațiile de cablu închise, telecabine și gondole, să fie redusă capacitatea și să fie ventilate corespunzător prin deschiderea geamurilor, iar acestea să fie dezinfectate periodic.

LUMEA SE SCHIMBĂ - Educația financiară, în epoca digitalizării CITEȘTE ȘI LUMEA SE SCHIMBĂ - Educația financiară, în epoca digitalizării

De asemenea, românii vor beneficia în continuare de vouchere de vacanță. Voucherele asigură un rulaj de minim 350 de milioane de euro anual de care beneficiază industria turistică din România, scrie News.ro.

Comisia de Turism Intern și Incoming a Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) a purtat, recent, mai multe discuții cu reprezentanții primăriilor stațiunilor montane, cu privire la stadiul elaborării unui plan de măsuri de siguranță sanitară a turiștilor în stațiunile de schi din România, în contextul pandemiei de COVID-19.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

„În anul 2020 România a fost destinația preferată a românilor pentru petrecerea vacanței, în contextul pandemiei de COVID-19. Lipsa unui set de măsuri de siguranță pentru turiștii străini care intră în țară, închiderea restaurantelor sau centrelor spa au anulat șansa poziționării țării noastre ca destinație turistică sigură. Dorim să nu se mai întâmple același lucru la deschiderea sezonului de iarnă. Turismul, dacă este practicat în siguranță, înseamnă atât sănătate fizică, cât și mentală. Pe de altă parte, orice activitate în aer liber ajută la întărirea imunității”, afirmă Dumitru Luca, președintele ANAT.

ANAT împreună cu autoritățile locale care administrează stațiunile montane vin astfel în întâmpinarea autorităților centrale cu propuneri de securitate sanitară a stațiunilor montane, pentru a continua promovarea acestor destinații în agențiile de turism, ca o strategie de a încuraja turiștii să meargă în stațiuni.

”Este necesar ca turiștii să se simtă în siguranță iar factorii de decizie trebuie să elaboreze și să implementeze un set de măsuri care să ofere încredere turiștilor. Putem lua exemplul măsurilor luate în stațiunile de schi din Franța, care își așteaptă cu încredere turiștii”, precizează Lucian Boronea, prim-vicepreședinte ANAT.

Până în prezent, ANAT a avut întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale pentru stațiuni precum Vatra Dornei, Predeal, Sinaia, Azuga, Poiana Brașov, Cavnic și Lupeni.

FOTO CONFESIUNI DE AFACERI: Germanul care reface case părăsite din Transilvania și aduce în ele turiști străini CITEȘTE ȘI FOTO CONFESIUNI DE AFACERI: Germanul care reface case părăsite din Transilvania și aduce în ele turiști străini

"De exemplu, Primăria Sinaia a pregătit un plan de măsuri elaborat împreună cu Asociația Transportatorilor pe Cablu din România, care va fi înaintat forurilor decizionale. Salvamont Brașov a menționat că materialul conceput împreună cu Asociația Transportatorilor pe Cablu a fost transmis către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA), în atenția Secretarului de Stat Răzvan Pârjol. Astfel, se propune ca la instalațiile de cablu închise, telecabine și gondole, să se reducă capacitatea și să fie ventilate corespunzător prin deschiderea geamurilor. De asemenea, acestea vor fi dezinfectate periodic", arată ANAT.

Primăria Brașov a menționat că analizează propunerile venite de la Asociația Transportatorilor pe Cablu și urmează discuții și cu administratorii domeniilor schiabile din Poiana Brașov pentru stabilirea fluxurilor de turiști și a normelor de siguranță.

"Întrucât aceste instalații funcționează și pe timpul verii, o mare parte din măsurile de siguranță sunt implementate deja. Se analizează modalitatea de îmbunătățire a acestor măsuri având în vedere că sezonul de schi presupune un număr mai mare de utilizatori ai instalațiilor. De asemenea, trebuie analizat sistemul de preluare a turiștilor. De exemplu, există o parcare de tip park-and-ride în Poiana Mică din care s-ar face transferul pe mijloace de transport în comun, dar, în condițiile actuale de distanțare socială, trebuie suplimentat numărul de mijloace de transport. Totuși, în situația pandemiei, mașina proprie ar fi mijlocul de transport încurajat pentru turiști. Încă nu s-a stabilit o dată oficială de deschidere a sezonului, însă stațiunile, alături de agenții economici, se vor raporta la anii anteriori", spun reprezentanții patronatului.

Potrivit lui Valeriu Claudiu Ștefan, vicepreședinte ANAT, președinte al Comisiei revânzători / intermediari din cadrul ANAT și inițiatorul acestor discuții cu autoritățile locale, s-a propus stabilirea unei noi întâlniri între reprezentanții ANAT și primăriile stațiunilor, la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, în vederea promovării unui document final cu măsuri de siguranță, care vor fi comunicate turiștilor înainte de deschiderea oficială a sezonului.

De asemenea, românii vor beneficia în continuare de voucherele de vacanță.

FOTO Murad extinde complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere CITEȘTE ȘI FOTO Murad extinde complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020 au fost emise vouchere de vacanță în valoare de 258 de milioane de euro.

”An de an vorbim de un rulaj de 300 de milioane de euro generat de către voucherele de vacanță. Salariații beneficiari mai cheltuiesc cel puțin 20% în plus pe cazare și alte servicii turistice, deci putem discuta de o sumă anuală care se ridică la minim 350 de milioane de euro și de care beneficiază industria turistică din România. Dacă am reuși să avem proiecte multianuale pe 10 ani, industria ar beneficia de o stabilitate mare, iar hotelurile ar putea avea acces la credite pentru investiții, având un rulaj garantat de aceste vouchere, care asigură un succes mare la vânzări”, adaugă Lucian Boronea.

Salariații își achiziționează vacanțele interne cu voucherele de vacanță, la ora actuală, atât prin intermediul agențiilor de turism, care pot oferi și pachete turistice achitate cu aceste vouchere, cât și direct de la structurile de cazare.

"Agențiile de turism pot adăuga serviciului de cazare și alte servicii complementare – transport, masă, excursii locale, bilete la spectacole și evenimente – care înglobate într-un pachet de servicii oferă posibilitatea plății integral cu tichete de vacanță. Separate, aceste servicii nu s-ar putea achita decât cu numerar și, în plus, pachetele turistice astfel create de către agențiile de turism sunt garantate 100% împotriva insolvenței", potrivit ANAT.

În ultimii doi ani a început să se observe dezvoltarea pachetelor tip city break în România, în orașe precum București, Sibiu, Oradea sau Constanța, achitate cu vouchere de vacanță.

FOTO Un imens monument comunist abandonat din Bulgaria, în curs de restaurare CITEȘTE ȘI FOTO Un imens monument comunist abandonat din Bulgaria, în curs de restaurare

”Este doar un început. Dorim dezvoltarea unei rețele de transport aerian pe rute interne, care va determina utilizarea la scară mai mare a voucherelor de vacanță pentru city break-uri. Industria turistică salută oportunitatea acestor vouchere. Să nu uităm că, potrivit tuturor studiilor internaționale, fie elaborate de către IATA (Asociația Internațională a Transportului Aerian) ori de către McKinsey, turismul de afaceri și transportul aerian își vor reveni în intervalul 2023-2024, însă turismul intern își va reveni mult mai repede”, adaugă Lucian Boronea.

viewscnt
Afla mai multe despre
anat
turisti