Ministerul Turismului spune că proiectul Legii Turismului nu interzice funcționarea Booking sau AirBnb

Ministerul Turismului spune că proiectul Legii Turismului nu interzice funcționarea Booking sau AirBnb
scris 26 sep 2019

Proiectul Legii Turismului nu va interzice funcționarea Booking sau AirBnb pe teritoriul României, precizează Ministerul Turismului, care subliniază că legea va obliga site-urile și platformele online să promoveze doar structurile de cazare clasificate.

Ministerul Turismului a transmis, miercuri seară, o serie de precizări referitoare la funcționarea firmelor de booking în România, odată cu adoptarea Legii Turismului.

”Proiectul Legii Turismului nu interzice funcționarea Booking sau AirBnb pe teritoriul României”, a transmis MInisterul Turismului.

Directorii Thomas Cook, investigați de autoritățile britanice pentru faliment. Critici pentru salarii mari. Boris Johnson: \ CITEȘTE ȘI Directorii Thomas Cook, investigați de autoritățile britanice pentru faliment. Critici pentru salarii mari. Boris Johnson: "Este corect ca directorii să își acorde sume importante când afacerile riscă să se ducă la vale în felul acesta ?"

Ministerul precizează, însă, că site-urile vor avea obligația de a promova doar unitățile de cazare clasificate.

”Statul român are obligația să-i protejeze atât pe turiștii români, cât și pe cei străini care aleg destinația România pentru vacanțele lor. În acest scop, în Legea Turismului se regăsește obligativitatea site-urilor și a oricăror platforme online să promoveze, în cazul persoanelor juridice, exclusiv structurile de cazare clasificate, iar în cazul persoanelor fizice structurile de cazare înregistrate la administrația publică locală competentă. În ceea ce privește persoanele fizice, acestea vor înregistra spațiile de cazare doar prin completarea unui formular fie pe suport de hârtie, fie completat online”, a anunțat Ministerul Turismului într-un comunicat.

Instituția precizează că această prevedere se impunea având în vedere faptul că trebuie avută o radiografie corectă atât asupra numărului de turiști din România, dar și asupra nivelului de confort și al siguranței de care atât turiștii români cât și cei străini beneficiază pe teritoriul țării noastre. 

ULTIMA ORĂ Aviz pentru noul ambasador SUA în România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Aviz pentru noul ambasador SUA în România

”Pentru înregistrarea unităților de cazare ce aparțin persoanelor fizice criteriile sunt foarte simplu de îndeplinit și fac referire, printre altele, și la salubritatea spațiului astfel încât turiștii să fie cazați în condiții de igienă și siguranță. Un alt scop pe care Ministerul Turismului îl urmărește prin această nouă reglementare este de a avea o evidență exactă a numărului de locuri de cazare din România”, mai informează ministerul.

În plus, Ministerul Turismului subliniază că nu a prevăzut în Legea Turismului niciun fel de taxă sau condiții speciale pentru înregistrarea/clasificarea operatorilor economici, persoane fizice sau persoane juridice.

Instituția menționează articolul 35, alin. 3 din Legea Turismului care arată că: "se interzice administratorilor oricăror forme de publicitate, inclusiv prin intermediul rețelelor și instrumentelor electronice de comunicație, total sau parțial informatizate, site-urilor sau altor mijloace asemănătoare, contractarea/prestarea serviciilor de publicitate pentru promovarea, ofertarea și comercializarea serviciilor turistice fără ca beneficiarul acestora, operator economic din turism, să facă dovada deținerii certificatului de clasificare/înregistrare emis în condițiile legii de către autoritatea administrației publice locale competentă sau a licenței de turism, după caz".

De asemenea, în Legea Turismului se precizează clar care sunt obligațiile operatorilor economici din turism, persoane fizice și anume: “să se înregistreze la autoritatea administrației publice locale competentă”.

Legea Turismului urmează să fie dezbătută în comisiile din Camera Deputaților, urmând ca votul final să fie dat în plen.

Legea Turismului va intra în vigoare la 180 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, timp în care persoanele fizice sau juridice care închiriază în regim hotelier spații de cazare se vor putea înregistra conform noilor reglementări.

viewscnt
Afla mai multe despre
booking
airbnb
ministerul turismului