Parlamentarii vor să își pregătească vacanțele din timp: Guvernul trebuie să anunțe anual, până la 15 ianuarie, toate zilele libere dintr-un an

Parlamentarii vor să își pregătească vacanțele din timp: Guvernul trebuie să anunțe anual, până la 15 ianuarie, toate zilele libere dintr-un an
scris 11 mar 2019

Parlamentarii vor să își pregătească din timp vacanțele legate de sărbărtorile legale, așa că Senatul a adoptat luni un proiect de lege care obligă Guvernul să stabilească până cel mai târziu la data de 15 ianuarie a fiecărui an toate zilele libere ce vor acordate în acel an, înainte sau după sărbătorile legale, astfel încât bugetarii să poată beneficia de o minivacanță. Pentru 2019, aleșii calculaseră că românii pot avea 5 minivacanțe și susțin acum că măsura ar ajuta inclusiv mediul privat și ar crește productivitatea.

”Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, Guvernul stabilește prin hotărâre zilele de muncă pentru care se acordă zile libere, care preced și care succed sărbătorile legale, respectiv zilele în care se recuperează acestea”, se arată în proiectul inițiat și susținut de parlamentari UDMR și PSD, adoptat în plenul Senatului.

Proiectul va fi transmis acum spre dezbatere Camerei Deputaților, care va avea decizia finală cu privire la acesta. 

EXCLUSIV Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de investiții de pe Wall Street, își vinde hotelul din România, tranzacție globală de 450 milioane dolari CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de investiții de pe Wall Street, își vinde hotelul din România, tranzacție globală de 450 milioane dolari

Autorii susțin că de o astfel de măsură nu vor beneficia doar bugetarii, dar și firmele din mediul privat, care își vor putea gestiona astfel mai bine activitățile în raport de minivacanțele bugetarilor.

”Predictibilitatea astfel obținută va facilita planificarea din timp a activității sectorului privat cu cea din sectorul public, sectoare co-dependente, întrucât va oferi sustenabilitate nevoilor societății actuale, pentru a-și putea desfășura activitatea în mod coordonat. Această măsură vine în ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea își vor putea gestiona din timp activitățile și perioadele libere, pentru a se alătura angajaților din sectorul public”, arată autorii proiectului.

Aceștia punctează și că firmele din turism vor fi în mod special avantajate de o astfel de măsură.

”Armonizarea acestor sfere oferă și posibilitatea programării activităților familiale în familiile unde părinții lucrează în ambele sectoare economice, măsură apreciată nu numai de angajatori și angajați, dar și de unitățile turistice. Prin posibilitatea de a se pregăti din timp pentru mini-vacanțele astfel stabilite, turiștii își pot planifica în avans aceste mini-vacanțe iar agențiile de turism se pot pregăti cu oferte avantajoase, de calitate superioară, dedicate familiilor și altor categorii de turiști”, consideră inițiatorii. 

VIDEO Cum vor arăta noul acvariu și delfinariul extins din Constanța. Investiție de 20 milioane euro CITEȘTE ȘI VIDEO Cum vor arăta noul acvariu și delfinariul extins din Constanța. Investiție de 20 milioane euro

Mai mult, ei punctează că ”prin stabilirea exactă a zilelor de recuperare, la nivel economic se preconizează și creșterea productivității, în concordanță cu posibilitatea prestabilirii circuitelor de aprovizionare și de marketing”.

Aleșii au calculat și care ar fi minivacanțele pe care le-ar putea decide Guvernul în 2019, estimând cel puțin 5 minivacanțe.

Parlamentarii vor să își pregătească vacanțele din timp: Guvernul trebuie să anunțe anual, până la 15 ianuarie, toate zilele libere dintr-un an

Calculele parlamentarilor nu s-au adeverit însă pentru anul acesta, Guvernul alegând să nu acorde zi liberă pentru 25 ianuarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
zi libera
minivacanta
vacanta
bugetar
lege
guvern
parlament
proiect