Peste 24.000 de deșeuri, găsite pe plajele litoralului românesc. Cea mai murdară plajă - Constanța. Care sunt cele mai curate

Peste 24.000 de deșeuri, găsite pe plajele litoralului românesc. Cea mai murdară plajă - Constanța. Care sunt cele mai curate
scris 13 nov 2018

Peste 24.000 de deșeuri au fost găsite de reprezentanții ONG Mare Nostrum pe plajele litoralului românesc în această toamnă, cel mai murdar sector de plajă fiind cel din Constanța, iar cele mai curate în Costinești, Corbu și Mamaia Nord.

ONG Mare Nostrum a transmis, printr-un comunicat, că a monitorizat în luna octombrie aproape 2 la sută din totalul porțiunilor de plajă de pe litoralul românesc, scrie News.ro.

"În urma sesiunilor de monitorizare au fost identificate 24.101 deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, materal textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal. Numărul acestora a fost de două ori mai mare decât numărul deșeurilor înregistrate în luna aprilie 2018", se arată în comunicat.

Momentele cheie în care românii pot rezerva curse aeriene și călători, cu economii de până la 56% CITEȘTE ȘI Momentele cheie în care românii pot rezerva curse aeriene și călători, cu economii de până la 56%

Conform sursei citate, cel mai frecvent întâlnit tip de deșeu în urma acestor monitorizări a fost mucul de țigară, fiind identificate 13.946 de bucăți, de aproximativ patru ori mai multe față de sesiunea precedentă, din aprilie 2018. De altfel, elementele din material polimeric artificial (diverse varietăți de plastic) au predominat și în această sesiune.

Potrivit datelor înregistrate de ONG Mare Nostrum, cel mai murdar sector de plajă este cel din Constanța, unde au fost găsite 5.961 de deșeuri, la fel ca și în luna aprilie. Pe această porțiune, predominante au fost mucurile de țigară, care au reprezentat 78% din totalul deșeurilor înregistrate. Acest sector este urmat de unele similare din Saturn și Năvodari.

Cel mai curat sector de plajă a fost cel din Costinești, unde au fost identificate puțin peste 100 de deșeuri, reprezentanții Mare Nostru precizând că au fost găsite puține deșeuri aici deoarece plaja din Costinești este aproape înghițită de ape.

Pe locurile doi și trei la această categorie sunt porțiunile de plajă din Corbu și Mamaia Nord, unde abundența deșeurilor nu depășește 0,5 deșeuri/metru pătrat.

Deșeurile eliminate în această sesiune au însumat 63 de kilograme, la care se adăugă alte aproximativ 50 de kilograme de deșeuri rezultate în urma construcțiilor și două kilograme de mucuri de țigară. Cele mai multe deșeuri au fost cele din material polimeric artificial (peste 21 de kilograme), fiind urmate de lemn (18 kilograme) și sticlă (11 kilograme).

În perioada 2014 - 2018, ONG Mare Nostrum a identificat și eliminat peste 100.000 de deșeuri de pe plaje.

viewscnt
Afla mai multe despre
plaja
constanta
mamaia
corbu