Ankara își continuă forările exploratorii în largul Ciprului

Ankara își continuă forările exploratorii în largul Ciprului
scris 17 iun 2019

Turcia nu își va opri forările exploratorii în domeniul gazelor naturale în apele Ciprului, a anunțat duminică președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în pofida unor îndemnuri în acest sens ale unor lideri din Europa de Sud, relatează AFP.

”Vom continua să forăm în zone care ne aparțin”, a anunțat Erdogan într-o alocuțiune televizată, la Istanbul, scrie News.ro.

”Cineva a dat un ordin. Se pare că ei vor aresta echipajul vaporului nostru. Va fi rău pentru voi dacă faceți asta”, a avertizat el.

VIDEO Primul muzeu digital din România, inaugurat la Sibiu CITEȘTE ȘI VIDEO Primul muzeu digital din România, inaugurat la Sibiu

Presa scrie că Ciprul a emis săptămâna trecută un mandat de arestare a membrilor echipajului navei turce de foraj Fatih.

Șapte țări din Europa de Sud au publicat vineri, la finalul unui summit, la Velletta, o declarație comună în care îndeamnă Turcia ”să-și înceteze activitățile ilegale” în apele zonei economice exclusive a Ciprului.

”Dacă Turcia nu-și încetează acțiunile ilegale, noi cerem UE să ia în calcul măsuri adecvate”, avertizează ele.

Ministerul turc de Externe a denunțat sâmbătă o declarație ”părtinitoare” și contrară legislației internaționale.

Descoperirea unor uriașe zăcăminte de gaze naturale în regiune, în ultimii ani, a stârnit apetite.

Ciprul a semnat contracte de explorare cu giganți în domeniul hidrocarburilor ca ENI (Italia), Total (Franța) sau ExxonMobil (Statele Unite).

Însă Ciprul, un stat membru UE, își exercită autoritatea doar în două trimi din sudul insulei.

Partea de nord a insulei este ocupată de Turcia din 1974.

Ankara se opune oricărei explorări și exploatări a acestor resurse, de la care ar fi exclusă Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), autoproclamată și nerecunoscută de comunitatea internațională.

Turcia a acordat contracte de explorare grupului Turkish Petroleum în 2009 și 2012.

viewscnt
Afla mai multe despre
cipru
turcia
erdogan