Atenționare de călătorie transmisă de MAE. Cod portocaliu și galben de ninsoare, în Bulgaria

Atenționare de călătorie transmisă de MAE. Cod portocaliu și galben de ninsoare, în Bulgaria
scris 22 ian 2018

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bulgaria că, în conformitate cu datele transmise de Institutul de Meteorologie și Hidrologie bulgar, luni și marți, întreg teritoriul Republicii Bulgaria va fi afectat de căderi însemnate de precipitații sub formă de ninsoare și ploaie, însoțite de vânt puternic. În acest sens, au fost emise coduri portocalii și galbene în mai multe regiuni ale țării, putând fi închise drumuri în zonele respective.

MAE anunță cod portocaliu pentru căderi de precipitații sub formă de ninsoare și vânt puternic în regiunile: Vidin, Montana, Vrața, Pleven, Loveci, Veliko Târnovo, Gabrovo, Ruse, Târgoviște, Razgrad, Silistra și Șumen din Bulgaria, scrie News.ro.

”În aceste regiuni vor cădea însemnate cantități de precipitații sub formă de ninsoare. Valorile atinse vor fi de 20-30 de litri pe metru pătrat, fapt care va duce la formarea stratului de zăpadă. Vântul va atinge o viteză medie de 14-19 m/sec., cu rafale de până la 24m/sec. Condițiile meteorologice vor fi prielnice formării troienelor de zăpadă”, anunță MAE.

Dacia Duster a fost cel mai vândut SUV din 2017 în Polonia, cea mai mare piață din Europa Centrală și de Est CITEȘTE ȘI Dacia Duster a fost cel mai vândut SUV din 2017 în Polonia, cea mai mare piață din Europa Centrală și de Est

De asemenea, va fi cod portocaliu de ploi și vânt puternic în regiunile: Dobrici, Varna, Burgas, Sliven, Yambol, Haskovo și Kârdjali, unde vor cădea însemnate cantități de precipitații sub formă de ploaie, care, spre orele târzii ale după-amiezii, se va transforma în ninsoare.
Valorile atinse vor fi de 20-40 l/m2. Vântul va atinge o viteză medie de 14-19 m/sec, cu rafale de până la 24m/sec.

În plus, va fi cod galben de ninsori și vânt puternic în regiunile Sofia Regiune, Sofia, Pernik, Kiustendil, Blagoevgrad, Pazardjik, Smolian, Plovdiv și Stara Zagora.

”În aceste regiuni vor cădea precipitații sub formă de ninsoare în cantități cuprinse între 15-25 l/m2, fapt care va duce la formarea stratului de zăpadă. Vântul va atinge o viteză medie de 14-19 m/sec, cu rafale de până la 24m/sec. Condițiile meteorologice vor fi prielnice formării troienelor de zăpadă”, mai anunșă MAE.

Se recomandă să se urmărească cu atenție situația din zonele respective, iar șoferii să conducă preventiv, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnele organelor de control aflate la fața locului. Pe perioada instituirii codului de atenționare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri care traversează aceste regiuni să fie închise circulației rutiere.

Toți cei interesați, persoane fizice și firme de transport, pot obține informații despre starea vremii de pe site-ul www.weather.bg, informații despre starea actuală a drumurilor de pe aplicația gratuită LIMA (doar în limba bulgară) www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenției ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și non-stop de la numărul de telefon 070013020. În cadrul Agenției menționate funcționează pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situațional, care colectează și sintetizează datele privind situația drumurilor republicane/publice.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://sofia.mae.ro și www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în “App Store” și “Google Play”), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

viewscnt
Afla mai multe despre
mae
bulgaria