Austria taxează profiturile extraordinare ale companiilor din energie

Austria taxează profiturile extraordinare ale companiilor din energie
scris 18 nov 2022

Guvernul austriac și-a anunțat intenția de a introduce o taxă pe profiturile extraordinare ale companiilor din energie, care în cazul firmelor de petrol și gaze (cum este OMV) ar putea fi de 40%, transmite Reuters.

Măsura are drept scop redistribuirea unei părți din veniturile suplimentare generate de companiile din energie după explozia prețurilor, în principal ca urmare a invaziei rusești din Ucraina, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ O nouă țară se opune aderării României la Schengen: Sistemul este disfuncțional! CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ O nouă țară se opune aderării României la Schengen: Sistemul este disfuncțional!

"Este practic un dividend de război", a spus vicecancelarul austriac Werner Kogler, la o conferință de presă unde au fost prezentate planurile fiscale. "Ceea ce este important este că facem un pas spre o mai mare corectitudine", a subliniat Kogler, menționând faptul că prețurile plătite de consumatori au explodat.

În cazul companiilor de petrol și gaze, taxa va fi una de până la 40% și se va aplica acelor profituri care sunt cu 20% peste media din ultimii patru ani. Însă, companiile pot să coboare nivelul taxei la 33% dacă investesc în regenerabile, a precizat Ministerul de Finanțe din Austria. Taxa se va aplica retroactiv de la 1 iulie 2022 și până la finele anului următor.

O taxă separată se va aplica producătorilor de electricitate, ale căror venituri sunt plafonate la 140 de euro pentru un Megawatt oră. Pragul poate fi majorat până la 180 de euro pentru un Megawatt oră dacă aceste companii investesc în regenerabile. Această taxă se va aplica începând de la 1 decembrie și până la finele lui 2023.

Toate aceste taxe ar urma să aducă la buget între două și patru miliarde de euro, a precizat ministrul austriac al Finanțelor, Magnus Brunner.

Acesta a adăugat că dividendele speciale, precum cele anunțate de grupul petrolier OMV și compania de utilități Verbund, nu vor putea fi utilizate pentru a reduce fondurile datorate statului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
taxe
energie