BERD devine al 3-lea mare acționar la NLB, cea mai mare bancă din Slovenia

BERD devine al 3-lea mare acționar la NLB, cea mai mare bancă din Slovenia
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 23 nov 2018

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a achiziționat o participație de 6,25% din acțiunile Nova Ljubljanska banka (NLB), cea mai mare bancă din Slovenia, devenind al treilea mare acționar al băncii scoasă recent la privatizare de Guvernul de la Ljubljana.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Statul sloven a vândut, vineri, un pachet de 59,1% din acțiunile NLB printr-o ofertă publică de acțiuni și certificate de depozit (GDR), obținând în total 608,636 milioane de euro.

Operațiunea se înscrie în planul Guvernului de a privatiza cel puțin 75% din NLB până în 2020, plan asumat în schimbul aprobării de către Comisia Europeană a unor ajutoare de stat acordate băncii în perioada 2011-2013.

FOTOREPORTAJ Corespondență din Varșovia: Zeci de mii de polonezi au ieșit pe străzi de Ziua lor Națională. Au sfidat o interdicție a Primăriei și au marșăluit în Varșovia cu torțe aprinse CITEȘTE ȘI FOTOREPORTAJ Corespondență din Varșovia: Zeci de mii de polonezi au ieșit pe străzi de Ziua lor Națională. Au sfidat o interdicție a Primăriei și au marșăluit în Varșovia cu torțe aprinse

Oferta evaluează NLB la puțin peste 1 miliard de euro. Acțiunile băncii vor intra la tranzacționare pe bursa din Ljubljana joi, 14 noiembrie, iar certificatele de depozit vor fi listate pe bursa de la Londra în aceeași zi. NLB a stabilit un preț de 51,50 euro per acțiune și de 10,30 euro per GDR (5 GDR = 1 acțiune).

În urma operațiunii, principalii acționari ai NLB sunt statul sloven, cu o participație de 40,9%, firma de investiții Brandes Investment Partners, cu sediul la San Diego, SUA, cu un pachet de 7,6% din acțiuni și BERD, cu o participație de 6,25%, evaluată la aproximativ 64,38 milioane de euro.

BERD a mai fost acționar la NLB între 2002 și 2008.

NLB este cea mai mare bancă din Slovenia, deținând circa 23% din totalul activelor bancare la nivel național. Instituția de credit are 349 de sucursale, 6.000 de angajați și 1,8 milioane de clienți activi.

viewscnt
Afla mai multe despre
berd
nlb
nova ljubljanska banka
slovenia
actionar
oferta publica
gdr
listare
ljubljana