Biden și Putin acceptă un summit propus de Macron

Biden și Putin acceptă un summit propus de Macron
scris 21 feb 2022

Președinții rus Vladimir Putin și american Joe Biden au acceptat să se întâlnească în cadrul unui summit propus de către omologul lor francez Emmanuel Macron, cu condiția ca Rusia să nu invadeze până atunci Ucraina, un anunț-surpriză care intervine în pofida faptului că un război este considerat iminent, relatează AFP.

”Președinții Biden și Putin au acceptat fiecare principiul unui summit”, și-a exprimat Palatul Élysée mulțumirea într-un comunicat, precizând că negocierile urmează să fie lărgite, într-o a doua etapă, la toate părțile implicate” în criza ucranană.

ULTIMA ORĂ Facebook, WhatsApp și alte aplicații scapă în România de obligația de a permite interceptarea utilizatorilor de către autorități. Furnizorii de internet, scutiți și ei de anumite obligații CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Facebook, WhatsApp și alte aplicații scapă în România de obligația de a permite interceptarea utilizatorilor de către autorități. Furnizorii de internet, scutiți și ei de anumite obligații

Acest summit ”va putea avea loc numai dacă Rusia nu invadează Ucraina”, a avertizat însă președinția franceză, scrie News.ro.

Joe Biden se va întâlni cu Vladimir Putin ”dacă nu a avut loc o invazie”, a confirmat Casa Albă.

”Statele Unte se angajează să continue diplomația până în momentul când când va începe o invazie”, a anunțat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

”Suntem, de asemenea, pregătiți să impunem consecințe rapide și dure dacă Rusia alege, în schimb, războiul”, a avertizat ea, ”iar în prezent Rusia pare să continue pregătiri în vederea unui atac la scară mare în Ucraina, foare în curând”.

Conținutul unui summit urmează să fie pregătit să de către secretarul de Stat american Antony Blinken și de omolgul său rus Serghei Lavrov, în cadrul reuniunii lor prevăzute joi, a pecizat Palatul Élysée.

Parisul face acest anunț în contextul în care Rusia și Ucraina au continuat duminică să se acuze reciproc de fatul că sunt de vină de confruntări armate în Donbas, în estul separatist al Ucrainei.

UPDATE Kremlinul transmite oficial că este “prematură“ discuția despre organizarea unui summit între Vladimir Putin și Joe Biden, pe tema tensiunilor de la granița Ucrainei. 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei, a anunțat că “este prematur să vorbim despre orice plan specific de organizare a oricărui tip de summit“. Acesta a adăugat că nu au fost puse în aplicare planuri concrete pentru o întâlnire, dar că cele două părți pot purta discuții, dacă consideră că este necesar.

viewscnt
Afla mai multe despre
putin
biden
rusia
sua