Bulgaria, deschisă la participarea Rusiei în proiectul centralei nucleare de la Belene, pe Dunăre

Bulgaria, deschisă la participarea Rusiei în proiectul centralei nucleare de la Belene, pe Dunăre
scris 21 mai 2018

Bulgaria a reluat planurile de dezvoltare a centralei nucleare de la Belene și este deschisă la participarea Rusiei la acest proiect, a afirmat luni președintele bulgar Rumen Radev, după discuții la Moscova cu premierul rus Dmitry Medvedev, transmite Reuters.

Rumen Radev, care a început luni o vizită de două zile în Rusia, este primul șef de stat bulgar care se întâlnește cu un omolog rus după zece ani, arată Agerpres.

În 2008, compania rusă Atomstroyexport și compania energetică de stat NEK au semnat un contract pentru designul, construcția și instalarea a două unități la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre. Însă, în 2012, Bulgaria a anulat proiectul Belene, în lipsa unor investitori străini, la care s-au adăugat presiunile Bruxellesului și Washingtonului de a limita dependența energetică a țării față de Rusia.

Pe fondul amplificării tensiunilor cu vecinii turci, Grecia își modernizează 85 de avioane de luptă F-16 CITEȘTE ȘI Pe fondul amplificării tensiunilor cu vecinii turci, Grecia își modernizează 85 de avioane de luptă F-16

De asemenea, Sofia se confruntă cu presiuni din partea Washingtonului și Bruxelles-ului pentru a-și limita dependența energetică față de Rusia.

Ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, a declarat că se intenționează organizarea unei licitații până la finele anului pentru a desemna un investitor strategic la viitoarea centrală nucleară, ale cărei costuri sunt estimate la cel puțin 10 miliarde de euro. Și compania chineză de stat China National Nuclear Corporation (CNNC) a confirmat că este interesată de acest proiect.

În România, la jumătatea anului 2017, statul român a reluat negocierile cu China General Nuclear Power Corporation (CGNPC) privind construirea la Cernavodă a reactoarelor 3 și 4 de tip CANDU 6, cu o putere instalată de câte 700 MW. Parteneriatul dintre Nuclearelectrica și CGNPC a debutat în noiembrie 2015 prin semnarea unui memorandum în valoare de 6,5 miliarde euro pentru dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
rusia
belene