Bulgaria caută investitori privați pentru centrala nucleară Belene

Bulgaria caută investitori privați pentru centrala nucleară Belene
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mai 2017

Bulgaria caută investitori privați pentru construcția centralei nucleare Belene de pe malul Dunării, proiect care a fost anulat în urmă cu cinci ani, a spus premierul Boiko Borisov în timpul unei discuții telefonice de joi cu președintele Vladimir Putin, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritățile de la Sofia au anulat proiectul Belene în 2012, după ce nu au reușit să găsească investitori străini și la presiunile venite de la Bruxelles și Washington pentru limitarea dependenței energetice de Rusia, scrie News.ro.

Ulterior, Bulgaria și-a conectat rețeaua de gaze de cea a României și lucrează la proiecte similare cu Grecia, Turcia și Serbia, pentru a-și diversifica furnizorii.

Guvernul vrea să privatizeze proiectul centralei nucleare, după ce a plătit companiei ruse Rosatom  compensații de peste 600 de milioane de euro, în urma anulării proiectului de 10 miliarde de euro. Rostaom a acceptat să furnizeze reactoarele nucleare.

Autoritățile bulgare au anunțat deja că Belene ar putea fi construită fără garanții de stat sau contracte obligatorii cu guvernul, pe termen lung, pentru achiziția de energie de la centrala nucleară.

UE își dă acordul final pentru ridicarea vizelor pentru ucraineni CITEȘTE ȘI UE își dă acordul final pentru ridicarea vizelor pentru ucraineni

”Premierul Boiko Borisov a declarat că guvernul caută un partener privat strategic pentru dezvoltarea proiectului”, se arată într-un counicat al guvernului.

În decembrie, Executivul de la Sofia a anunțat că Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), cea mai mare bancă chineză în funcție de active, este gata să finanțeze proiectul centralei Belene.

China National Nuclear Corporation (CNNC) și-a exprimat la rândul ei interesul pentru a investi în acest proiect.

În timpul discuției telefonice, Borisov și Putin au mai subliniat interesul comun de a construi un terminal pentru gaze naturale pe teritoriul Bulgariei.

Planurile pentru crearea acestui centru de gaze în portul Varna, unde ar putea fi stocate și livrate gaze din Rusia și Marea Caspică în Europa de Sud-est și Centrală, urmează anulării proiectului gazoductului South Stream al grupului Gazprom, care ar fi livrat gaze rusești pe sub Marea Neagră via Bulgaria, către Europa Centrală.

viewscnt
Afla mai multe despre
belene