Cei mai bogați oameni din Rusia și-au văzut averile crescând în ultimul an

Cei mai bogați oameni din Rusia și-au văzut averile crescând în ultimul an
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 apr 2024

Cei mai bogați oameni din Rusia au adăugat 72 de miliarde de dolari la averile lor în ultimul an, bogăția lor colectivă totalizând 577 de miliarde de dolari, a anunțat revista Forbes, potrivit căreia Vaghit Alekperov, fostul președinte al companiei petroliere Lukoil, are cea mai mare avere din Rusia, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În 2021, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, Forbes estimase averea totală a miliardarilor ruși la 606 miliarde de dolari. Prețurile ridicate ale materiilor prime din ultimii doi ani și creșterea economică a Rusiei, axată pe război și care a amortizat impactul sancțiunilor occidentale, au ajutat la o revenire spre această cifră, scrie News.ro.

Șase români în topul celor mai bogați oameni din lume publicat de revista Forbes CITEȘTE ȘI Șase români în topul celor mai bogați oameni din lume publicat de revista Forbes

Mulți miliardari ruși au căzut sub incidența sancțiunilor occidentale, deoarece Occidentul a încercat să îl pedepsească pe președintele Vladimir Putin și pe cei considerați apropiați acestuia pentru lansarea războiului din Ucraina. Averea lor totală scăzuse la 353 de miliarde de dolari în 2022.

Averea lui Alekperov a crescut la 28,6 miliarde de dolari de la 20,5 miliarde de dolari în ultimul an, potrivit Forbes. El a preluat primul loc în Rusia de la Andrei Melnicenko, aflat acum pe locul șapte, care și-a făcut averea în domeniul îngrășămintelor și a cărui avere a scăzut de la 25,2 miliarde de dolari la 21,1 miliarde de dolari.

Leonid Mihelson, șeful producătorului rus de gaze naturale Novatek, este clasat pe locul al doilea de Forbes, averea sa crescând cu 5,8 miliarde de dolari, la 27,4 miliarde de dolari.

Forbes a precizat că în prezent, la nivel mondial, există mai mulți miliardari decât oricând - 2.781. Alekperov se clasează pe locul 59 la nivel global.

"Sunt mai bogați ca niciodată, cu o valoare totală de 14.200 de miliarde de dolari, în creștere cu 2.000 de miliarde de dolari față de 2023", a precizat Forbes despre bogații lumii.

Putin s-a lăudat în repetate rânduri cu eșecul sancțiunilor occidentale de a distruge economia rusă și a subliniat că economia Rusiei a crescut mai rapid anul trecut - cu o creștere a PIB-ului de 3,6% - decât oricare dintre țările din Grupul celor Șapte (G7), responsabile în mare parte pentru impunerea sancțiunilor.

Vânzările Tesla în detaliu: scădere a livrărilor mai mare decât cea a producției, deși compania dă vina pe opririle fabricilor CITEȘTE ȘI Vânzările Tesla în detaliu: scădere a livrărilor mai mare decât cea a producției, deși compania dă vina pe opririle fabricilor

Lăudându-se cu resurse naturale vaste, economia Rusiei și-a revenit puternic după criza din 2022, dar creșterea se bazează în mare măsură pe producția de arme și muniții, finanțată de stat, pentru războiul din Ucraina, mascând problemele care împiedică o îmbunătățire a nivelului de trai al rușilor.

În acest an, Fondul Monetar Internațional (FMI) se așteaptă la o creștere a PIB-ului rusesc de 2,6%, dar anticipează vremuri grele pentru economie din cauza plecărilor de oameni și a lipsei de tehnologie.

Oamenii de afaceri ruși au beneficiat în special de exodul corporatist occidental, zeci de companii vânzând active la prețuri mici sau având operațiunile lor din Rusia confiscate și manageri locali instalați în loc.

viewscnt
Afla mai multe despre
forbes
rusia
avere