CIA le oferă rușilor de rând instrucțiuni despre cum să spioneze în favoarea Statelor Unite

CIA le oferă rușilor de rând instrucțiuni despre cum să spioneze în favoarea Statelor Unite
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mai 2022

CIA, Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite a adoptat o nouă abordare a misiunii sale de bază de recrutare de spioni și de a solicita secrete, încercând să atragă în rândul informatorilor săi ruși nemulțumiți de războiul din Ucraina, relatează The Washington Post.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Agenția Centrală de Informații americană a publicat instrucțiuni despre modul în care rușii pot oferi informații în secret folosind un canal criptat către website-ul agenției, scrie Agerpres.

ANUNȚ Vacanțele în România se scumpesc. \ CITEȘTE ȘI ANUNȚ Vacanțele în România se scumpesc. "Am luat în calcul și opțiunea de a angaja ucraineni. Din păcate, apetitul lor pentru a lucra nu este atât de ridicat!"

Speranța este de a atrage informații - și eventual, de a obține mai mult acces la secretele oficiale ale Rusiei - de la oameni nemulțumiți care au încercat să contacteze CIA de când a început războiul, au declarat oficiali americani.

Pentru a se asigura că potențialii informatori nu sunt prinși de securitatea statului rus, CIA a prezentat instrucțiuni detaliate în limba rusă în trei postări pe rețelele sociale despre cum să folosească browserul de internet Tor, care le permite utilizatorilor să navigheze online în mod anonim, precum și rețelele private virtuale sau VPN-uri.

Instrucțiunile oferite de CIA rușilor

Pașii vor deschide un canal dedicat către CIA, care este mai sigur decât navigarea către agenție folosind un browser web obișnuit sau o conexiune la internet obișnuită.

„Nu folosiți computerul de acasă sau de la birou pentru a intra în contact cu noi”, avertizează agenția în ghidul său pas cu pas. Pentru a evita supraveghetorii din online, rușii ar trebui să folosească un VPN care nu are sediul în Rusia, China sau alte țări considerate „neprietenoase” față de Statele Unite.

VPN-urile gratuite sunt în general inferioare serviciilor plătite, sfătuiește CIA, încurajându-și contactele să caute o versiune premium. Invazia Ucrainei de către Rusia a determinat mai mulți ruși să facă pasul riscant de a lua legătura cu agenția de informații din SUA, au spus oficialii.

„Rușii îngrijorați încearcă să atragă atenția CIA și am vrut să oferim o modalitate de a ne contacta în siguranță”, a declarat un oficial CIA, care, ca și alții, a vorbit cu condiția anonimatului pentru a descrie probleme sensibile din acest domeniu.

Foști spioni spun că rușii sunt motivați să ofere informații

Nu există nicio garanție că informațiile pe care rușii le transmit vor fi utile. Dar faptul că CIA a căutat o modalitate de a facilita contactul rușilor motivați sugerează că există mulți potențiali recruți interesați, au declarat veterani ai serviciilor de informații.

„Este un semnal că ei sunt copleșiți de oameni care încearcă să contacteze serviciile de informații americane în moduri nu prea sigure”, a declarat John Sipher, un fost ofițer CIA care a activat timp de aproape 30 de ani, inclusiv în Rusia.

„În zilele noastre, cred că este potrivit să oferim mijloace de contact inițial care sunt mai sigure decât intrarea într-o ambasadă sau abordarea unui american pe stradă”, a adăugat el.

Potrivit lui Dan Hoffman, un ofițer de informații ieșit la pensie care a activat ca oficial de top al CIA la Moscova, contrainformațiile ruse vor fi în alertă ridicată din cauza celor care doresc să dezvăluie secrete.

„Trebuie să fii foarte atent cu rușii care caută să ofere informații. FSB în special va urmări oamenii”, a notat Hoffman, referindu-se la principala agenție de securitate rusă și succesor al KGB.

viewscnt
Afla mai multe despre
cia
spionaj