Economia Poloniei ar putea crește cu 4% în acest an

Economia Poloniei ar putea crește cu 4% în acest an
scris 25 feb 2021

Economia Poloniei s-a contractat cu 2,8% în 2020, iar analiștii Coface estimează că va crește cu 4% în 2021. Majoritatea companiilor poloneze consideră că impactul pandemiei asupra economiei poloneze reprezintă cea mai importantă amenințare pentru acestea, iar firmele se așteaptă ca efectele pandemiei să fie observate cu întârziere.

"Economia poloneză s-a contractat cu 2,8% în 2020, dar Coface estimează că va crește cu 4% în 2021. În ciuda diferitelor măsuri de susținere a lichidității (scutiri și amânări de impozitare), 43% dintre companii nu au beneficiat de nicio formă de asistență", arată Coface.

Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online? CITEȘTE ȘI Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online?

Odată cu eliminarea treptată a măsurilor de ajutor planificate pentru 2021, două treimi dintre companii se așteaptă ca activitățile lor să se deterioreze în acest an, scrie News.ro.

"Anul 2020 a fost marcat de pandemia COVID-19. Pentru a atenua impactul acestei situații economice dificile asupra companiilor poloneze, au fost introduse diferite măsuri de sprijinire a lichidității, precum scutiri și amânări de impozite și contribuții. Drept urmare, în ciuda crizei economice extinse, întârzierile la plată între companii s-au redus - cu toate acestea, odată ce măsurile de ajutor vor fi eliminate treptat în 2021, două treimi dintre companii se așteaptă ca activitățile lor să se deterioreze anul acesta", spun analiștii Coface.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Termenele medii de plată pentru întreprinderile poloneze au fost de 48 de zile, cu 9 zile mai puțin decât în 2019. Întârzierile la plată sunt comune în companiile poloneze. Doar 2,4% dintre companii au raportat că nu au înregistrat întârzieri la plată.

11% dintre companiile participante la sondaj au înregistrat un total cumulat al creanțelor amânate cu mai mult de șase luni și echivalent cu mai mult de 10% din cifra de afaceri anuală (comparativ cu 16% cu un an mai devreme).

VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istorică CITEȘTE ȘI VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istorică

"Sondajul de plăți Polonia a confirmat că situația lichidității companiilor nu s-a deteriorat semnificativ. Datorită unei game largi de instrumente de sprijin, întârzierile medii de plată au scăzut la 48 de zile în noiembrie 2020 (de la 57 de zile cu un an mai devreme). Cu toate acestea, la fel cum măsurile de sprijin s-au dovedit utile în anul precedent, retragerea lor în acest an poate provoca o deteriorare rapidă a imaginii destul de optimiste privind situația de lichiditate a companiilor din Polonia", spune Grzegorz Sielewicz, Economist Coface pentru Europa Centrală și de Est.

În ciuda îmbunătățirii situației de lichiditate, majoritatea companiilor au declarat că impactul pandemiei asupra economiei poloneze reprezintă cea mai importantă amenințare pentru acestea.

Câți bani generează industria jocurilor de noroc la bugetul de stat CITEȘTE ȘI Câți bani generează industria jocurilor de noroc la bugetul de stat

Companiile chestionate se așteaptă ca efectele pandemiei să fie observate cu întârziere. Mai mult, măsurile de sprijin vor fi eliminate treptat pe măsură ce redresarea economică devine mai evidentă. Drept urmare, companiile participante la sondaj se așteaptă ca lichiditatea lor să fie afectată, mai ales că mai mult de jumătate dintre ele au beneficiat de măsuri de sprijin.

Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională CITEȘTE ȘI Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională

Conform acestui studiu, 7 din 12 industrii prevăd o creștere a întârzierilor la plată în următoarele luni, ceea ce face companiile să fie pesimiste cu privire la situația din anul în curs.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
economie