Franța a blocat active ale oligarhilor ruși în valoare de aproape 850 de milioane de euro

Franța a blocat active ale oligarhilor ruși în valoare de aproape 850 de milioane de euro
scris 21 mar 2022

După izbucnirea războiului din Ucraina, Franța a blocat active aparținând oligarhilor ruși (iahturi, apartamente, conturi bancare) aflate pe teritoriul francez în valoare de aproape 850 de milioane de euro, a afirmat ministrul Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, transmite AFP.

"Am blocat conturi ale persoanelor fizice, linii de credit în Franța, în instituțiile financiare franceze, în valoare de 150 de milioane de euro", a declarat Bruno Le Maire cu prilejul emisiunii radiotelevizate Grand Jury RTL/Le Figaro/LCI. În plus, "am blocat proprietăți imobiliare de pe teritoriul francez în valoare de 539 milioane de euro, sub forma a aproximativ 30 de proprietăți sau apartamente și de asemenea am blocat două iahturi în valoare de 150 de milioane de euro", a adăugat oficialul francez.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

"În total, vorbim de bunuri și active ale oligarhilor ruși în valoare de aproape 850 de milioane de euro, care au fost blocate pe teritoriul francez", a concluzionat Bruno Le Maire, scrie Agerpres.

În practică, blocarea unor bunuri face ca proprietarii lor să nu poată să le "utilizeze, revândă sau valorifice". "În schimb, aceste bunuri nu au confiscate, în sensul în care statul ar deveni proprietarul și ar putea ulterior să le revândă. Pentru o confiscare, trebuie să existe o infracțiune", a precizat ministrul francez.

"Sancțiunile provoacă dificultăți Rusiei, statului rus, președintelui Rusiei, Vladimir Putin", a continuat Bruno Le Maire, care a menționat și blocarea unor active în valoare de 22 de miliarde de euro aparținând Băncii Centrale a Rusiei.

Țările occidentale au impus sancțiuni fără precedent companiilor și sistemului financiar rusesc, după invadarea Ucrainei la data de 24 februarie, în urma a ceea ce oficialii de la Moscova numesc o "operațiune militară specială". Sancțiunile care au vizat în special rezervele valutare ale Rusiei deținute peste hotare au devenit cea mai dureroasă măsură pentru economia rusească.

Săptămâna trecută, ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov a declarat în mod public că sancțiunile internaționale au înghețat aproape 300 de miliarde din rezervele în aur și valută ale Rusiei, în valoare de 640 de miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
franța
oligarhi