Gazprom taie din livrările către Eni, deși grupul italian a decis să deschidă un cont în ruble

Gazprom taie din livrările către Eni, deși grupul italian a decis să deschidă un cont în ruble
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iun 2022

Gigantul rus Gazprom, care și-a redus marți cu peste 40% capacitatea de livrare de gaze naturale către Germania, și-a redus acum cu 15% livrările de gaze naturale către grupul italian Eni, Rusia răspunzând astfel sancțiunilor impuse Moscovei de către europeni printr-o reducere a livrărilor de gaze naturale către clienții europeni, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Eni confrmă că Gazprom i-a comunicat o reducere limitată a furnizării de gaze naturale, pentru zua de miercuri, de aproximativ 15%”, declară AFP un purtător de cuvânt, care precizează că ”motivele acestei reduceri nu au fost notificate în acest stadiu”, arată news.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent

Exportul de gaze naturale rusești către Europa se află într-o scădere constantă, după ce europenii au impus sancțiuni Rusiei din cauza invaziei și Războiului rus din Ucraina.

Gazprom și-a întrerupt livrările de gaze naturale către mai mulți clienți europeni care au refuzat să plătească în ruble, un dispozitiv prin care Moscova încearcă să ocolească sancțiunile care i-au fost impuse.

Aproape jumătate dintre întreprinderile străine care au încheiat un contract de furnizare de gaze naturale cu Gazprom au deschis un cont în ruble la Gazprombank, pentru a-și onora plățile, dădea asigurări, la jumătatea lui mai, vicepremierul rus Aleksandr Novak, citat de agenția publică rusă de presă RIA Novosti.

Luna trecută a fost anunțat că aproape jumătate dintre cele 54 de întreprinderi străine care au încheiat un contract de furnizare de gaze naturale cu gigantul rus Gazprom au deschis un cont în ruble la Gazprombank pentru a-și onora plățile.

În urma ”înghețării” unor rezerve în devize, de care Rusia deispunea în străinătate, în sumă de 300 de mliarde de dolari, Kremlinul a promulgat un decret prin care impunea, începâmnd din aprilie, plata gazelor naturale în două faze - mai întâi un vărsământ într-un cont Gazprombank în euro sau în dolari, iar apoi conversia în ruble, într-un al doilea cont, deschs la aceeași bancă.

OCOLIREA SANCȚIUNILOR UE

Bruxellesul a avertizatî n mai multe rânduri că acest mecansim de conversie în ruble reprezintă oocolire a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei din cauza invaziei Ucrainei, însă mai multe state, care vor să-și mențină aprovizionarea din Rusia, au cerut clarificări Comisiei Europene (CE).

Gigantul italian energetic ENI a anunțat atunci că a decis să deschidă un cont în euro și unul în ruble la Gazprombank.

În schmb, Gasum, întreprinderea însărcinată cu importul de gaze naturale în Finlanda, a anunțat tot marți că refuză să plătească Gazprom Export în ruble și că se așteaptă la o întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale rusești.

Altor țări - ca Polonia sau Bulgaria -, care au refuzat să plătească în ruble, cu scopul de a nu susține economia rusă pe timpul invaziei Ucrainei, Gazprom le-a tăiat aprovizionarea cu gaze naturale.

UE este principalul client al Rusiei și caută, de la lansarea invaziei ruse a Ucrainei, să nu mai fie dependentă de hidrocarburi rusești.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
gazprom