Grecia a primit ultima tranșă din cel de-al treilea împrumut convenit cu creditorii externi

Grecia a primit ultima tranșă din cel de-al treilea împrumut convenit cu creditorii externi
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 7 aug 2018

Mecanismul European de Stabilitate (MES) a eliberat cea de a cincea și ultima tranșă acordată Greciei în cadrul celui de-al treilea program de asistență financiară semnat cu guvernul de la Atena, care se va încheia în această lună.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Tranșa finală, în sumă de 15 miliarde de euro, va fi folosită pentru suplimentarea rezervelor de numerar ale Greciei, până la 24 miliarde de euro, precum și în scopul rambursării unei părți din datoria externă a statului, care se ridică la circa 180% din produsul intern brut.

MES notează că rezervele în bani ale Greciei sunt suficiente pentru a acoperi necesarul de finanțare a țării timp de 22 de luni după finalizarea programului de asistență externă.

Tranzacție pe piața telecom: Petr Kellner, cel mai bogat om de afaceri din Cehia, cu afaceri și în România, a primit acordul CE pentru a prelua operațiunile de telefonie mobilă din 4 țări vecine ale grupului norvegian Telenor CITEȘTE ȘI Tranzacție pe piața telecom: Petr Kellner, cel mai bogat om de afaceri din Cehia, cu afaceri și în România, a primit acordul CE pentru a prelua operațiunile de telefonie mobilă din 4 țări vecine ale grupului norvegian Telenor

Grecia va încheia pe 20 august cel de-al treilea program financiar convenit cu Comisia Europeană, MES și Fondul Monetar Internațional (FMI). Creditorii externi au pus la dispoziția țării 86 miliarde de euro în cadrul programului, din care au fost accesate 61,9 miliarde de euro.

În total, prin cele trei programe de finanțare externă derulate în ultimii 8 ani, Grecia a beneficiat de ajutor financiar de 256,6 miliarde de euro, bani în schimbul cărora s-a angajat să implementeze mai multe pachete de măsuri economice și sociale.

Luna trecută, Comisia Europeană a decis activarea cadrului de supraveghere consolidată în Grecia, prin intermediul căruia se va asigura că autoritățile elene pun în aplicare reformele convenite în cadrul celui de-al treilea program de asistență financiară.

Cadrul de supraveghere consolidată prevede misiuni de evaluare trimestriale ale experților Comisiei în Grecia, cu scopul de a identifica eventualele riscuri economic și financiare din timp. Totodată, vor fi întreprinse acțiuni de supraveghere consolidată de către Comisie împreună cu Banca Centrală Europeană (BCE), MES și, dacă este cazul, cu FMI.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
creditori
imprumut
transa finala
mes
comisia europeana
asistenta financiara