În timp ce construcția fazei II BRUA este tot mai incertă, Gazprom lansează o nouă centrală termică pe traseul concurent

În timp ce construcția fazei II BRUA este tot mai incertă, Gazprom lansează o nouă centrală termică pe traseul concurent
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 14 mar 2019

În timp ce construcția celei de-a doua etape a BRUA, menită a “transporta” gazul potențial din Marea Neagră în Ungaria și Austria, este din ce în ce mai incertă, Gazprom își vede de treabă și a lansat săptămâna trecută lucrările la construirea unei centrale termice cu ciclu combinat la Pancevo, pe traseul gazoductului concurent al BRUA, menit a transporta gazul rusesc din TurkStream în Europa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cu o putere de circa 200 MW, centrala de la Pancevo va fi primul dintre proiectele grupului Gazprom Energoholding implementat în afara Federației Ruse, precum și prima centrală termică cu ciclu combinat din Serbia.

La lansarea lucrărilor au participat, potrivit Energy Global News, Aleksandar Antic, ministrul Mineritului și Energiei din Serbia, și Denis Fyodorov, directorul general al Gazprom Energoholding.

Centrala va fi construită pe un teren de două hectare dintr-un cartier industrial aflat în imediata vecinătate a rafinăriei Pancevo care aparține NIS (filiala sârbă a grupului Gazprom Neft). Energia termică generată va satisface nevoile rafinăriei Pancevo, în timp ce puterea electrică a centralei va fi vândută în Serbia și în țările vecine.

Tranzacție: FOTO Producătorul de tehnică militară Pro Optica, anterior controlat de actorul Florin Călinescu, cu afaceri astăzi supervizate de generalul Decebal Ilina, își vinde sediul unei universități. Afacere de peste 6 milioane euro CITEȘTE ȘI Tranzacție: FOTO Producătorul de tehnică militară Pro Optica, anterior controlat de actorul Florin Călinescu, cu afaceri astăzi supervizate de generalul Decebal Ilina, își vinde sediul unei universități. Afacere de peste 6 milioane euro

Centrala termică de la Pancevo va începe să funcționeze în 2020.

Cu ocazia lansării lucrărilor de construcție a termocentralei cei doi oficiali, Denis Fyodorov și Aleksandar Antic, au semnat un Memorandum de înțelegere privind implementarea proiectelor de producere a căldurii și energiei electrice în Republica Serbia.

Documentul prevede construirea și modernizarea, în parteneriat ruso-sârb de centrale electrice din Serbia.

Construcția TPP Pancevo este realizată în comun de Grupul Gazprom Energoholding și INS a.d. Novi Sad (parte a grupului Gazprom Neft). În iunie 2015, companiile au semnat un acord în vederea formării unui joint-venture, Serbskaya Generaciya d.o.o. Novi Sad. Cota grupului Gazprom Energoholding în această companie este de 51%, iar cea a INS a.d. Novi Sad este de 49%. O filială deținută în totalitate de Serbskaya Generaciya d.o.o. Novi Sad, TE-TO Pancevo d.o.o. Pancevo, a fost creată pentru a gestiona construcția TPP Pancevo.

În octombrie 2017, Grupul Shanghai Electric a câștigat licitația și a fost selectat ca antreprenor pentru construcția la cheie a centralei, care va include două turbine cu gaz Ansaldo Energia și o turbină cu abur.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze
serbia
turkstream
brua