Ministerul ceh de Finanțe propune un impozit de 60% pe profiturile excedentare din perioada 2023-2025 în sectorul energetic și pentru băncile mari

Ministerul ceh de Finanțe propune un impozit de 60% pe profiturile excedentare din perioada 2023-2025 în sectorul energetic și pentru băncile mari
scris 7 oct 2022

Ministerul de Finanțe ceh a propus impunerea unui impozit de 60% pe profiturile excedentare obținute în perioada 2023-2025 de sectorul energetic și băncile mari, a declarat ministrul Zbynek Stanjura, citat de Reuters.

Stanjura a declarat într-o conferință de presă că taxa va strânge aproximativ 85 de miliarde de coroane (3,41 miliarde de dolari) doar anul viitor și se va aplica producției, distribuției și comerțului de energie electrică și gaze, precum și exploatării combustibililor fosili, procesarea petrolului și comerțul cu ridicata a combustibililor, scrie News.ro.

Gigantul portughez EDPR pregătește cel mai mare parc eolian al său din România CITEȘTE ȘI Gigantul portughez EDPR pregătește cel mai mare parc eolian al său din România

Propunerea, care necesită aprobarea parlamentară, prevedea venituri de 50 de miliarde de coroane anul viitor din sectorul energetic și 33 de miliarde de coroane de la bănci.

Veniturile totale ar trebui să scadă la 39 de miliarde de coroane în 2024 și la 25 de miliarde de coroane în 2025, a spus ministerul într-o prezentare.

Baza pentru determinarea profiturilor excedentare va fi câștigurile medii din ultimii patru ani plus 20%.

Schema va afecta doar băncile mari, definite de un prag de câștig de 6 miliarde de coroane.

Impozitul va fi complementar plafonului european de 180 de euro pe magawatt-oră de energie electrică produsă din alte surse decât gazele naturale și cărbunele, peste care toate veniturile vor fi luate de guvern.

Stanjura a spus că plafonul ar trebui să aducă aproximativ 15 miliarde de coroane pe an net.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
energie
cehia