Muntenegru a început să ramburseze împrumutul luat de la China pentru o autostradă

Muntenegru a început să ramburseze împrumutul luat de la China pentru o autostradă
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iul 2021

Muntenegru a început să ramburseze un împrumut de aproape un miliard de dolari luat de la o bancă din China pentru construirea unei autostrăzi, o datorie posibil periculoasă pentru finanțele publice ale micului stat din Balcani, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Muntenegru, țară candidată la aderare la Uniunea Europeană, a contractat în 2014 un împrumut în valoare de 944 milioane de dolari de la banca chineză Exim, pentru construirea primului tronson din autostrada care va lega portul Bar de țara vecină Serbia. Împrumutul luat de la China trebuie rambursat începând din luna iulie a acestui an și pe o perioadă de 14 ani, scrie Agerpres.

Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

Însă micul stat, cu o populație de 622.000 de locuitori, avea anul trecut o datorie externă în valoare de 4,33 miliarde de euro, sau 103% din Produsul Intern Brut, iar capacitatea sa de rambursare a datoriilor a fost afectată de pandemia de COVID-19, care i-a lovit principala sa sursă de venit, turismul.

Guvernul de la Podgorica a rambursat o primă tranșă de 27,79 milioane de euro, a declarat miercuri ministrul Finanțelor din Muntenegru, Milojko Spajic, citat de agenția oficială de presă Mina. Rambursarea a fost facilitată de faptul că Muntenegru a reușit să ajungă la un acord de hedging pe 14 ani cu patru bănci internaționale (Societe Generale, Deutsche Bank, Merrill Lynch International și Goldman Sachs International) pentru a-și acoperi riscul valutar pe această perioadă.

Evoluția Artesana: de la business de familie la unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor artizanale CITEȘTE ȘI Evoluția Artesana: de la business de familie la unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor artizanale

"Grație acestui aranjament, am eliberat datoria publică a Muntenegrului de riscul valutar, care era ca o frânghie în jurul gâtului statului", a spus Milojko Spajic.

Grație acordului de hedging, Muntenegru va plăti o dobândă de 0,88% în euro, în loc de 2% cât plătea în dolari americani.

Milojko Spajic a mai spus că Muntenegru va continua să negocieze cu "partenerii europeni", pe care nu i-a nominalizat, cu privire la refinanțarea împrumutului chinez pentru autostradă. "Acest hedging a fost doar un pas intermediar spre refinanțare", a spus ministrul Finanțelor.

În luna martie a acestui an, vicepremierul muntenegrean Dritan Abazovic a apreciat că Uniunea Europeană ar trebui să ajute Muntenegrul să își refinanțeze creditul luat de la China, împrumut contractat de precedentul Guvern de la Podgorica, în ideea de a proteja o țară candidată la aderarea la UE, pentru a nu deveni dependentă de China.

În prima fază, Bruxelles-ul a explicat că nu poate rambursa împrumuturile contractate de terți. Însă la începutul acestei luni, comisarul european pentru politica de vecinătate, Oliver Varhelyi, a spus că Podgorica și Bruxelles-ul lucrează la o "posibilă soluție pentru a ajuta Muntenegrul să facă față dificultăților" create de împrumutul chinez.

Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021 CITEȘTE ȘI Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021

În 2020 Muntenegru a înregistrat o contracție economică de 15%, una din cele mai grave contracții din Europa, în condițiile în care pandemia de COVID-19 a dat peste cap turismul, principala sa sursă de venit. Guvernul de la Podgorica mizează pe o creștere economică de 10,5% în acest an, urmată de un avans de 6-7% în 2022. 

viewscnt
Afla mai multe despre
muntenegru
china
împrumut