Noul Guvern proeuropean polonez cere Germaniei despăgubiri pentru atrocități naziste

Noul Guvern proeuropean polonez cere Germaniei despăgubiri pentru atrocități naziste
Philippe Legrain
Philippe Legrain
scris 1 feb 2024

Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski cere Berlinului ”despăgubiri financiare” cu privire la atrocități naziste, o continuare a unor demersuri eșuate de a cere reparații ale precedentului Guvern de la Varșovia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Radoslaw Sikorski, șeful diplomației noului Guvern proeuropean al lui Donald Tusk, în post de la jumătatea lui decembrie, a făcut această cerere marți, în prima sa vizită la Berlin de când se află în post, după o întâlnire cu omoloaga sa germană Annalena Baerbock.

Peste 20 companii ar putea derula IPO-uri sau SPO-uri la Bursa de la Moscova în acest an CITEȘTE ȘI Peste 20 companii ar putea derula IPO-uri sau SPO-uri la Bursa de la Moscova în acest an

Întrebat de televiziunea germană Welt TV, după întâlnirea cu Annalena Baerbock, despre problema reparațiilor cerute de către precedentul Guverm naționalist și populist PiS în schimbul ororilor nazuste, Radoslaw Sikorski a răspuns mai întâi că ”ceea ce a făcut Germania Poloniei în al Doilea Război Mondial a fost teribil și crud”, scrie News.ro.

Ar fi util ca Germania ”să găsească un mod creativ de a exprima această suferință, de a-și exprima regretul și de a face ceva bun pentru persoanele care au supraviețuit acestei perioade”, a adăugat el.

”Iar această reflecție etică despre trecut ar trebui să se traducă într-o compensație financiară”, a continuat el, fără să precizeze o sumă în acest sens.

Problema reparațiilor a otrăvit relațiile deja tensionate între Berlin și fostul Guvern naționalist polonez, care evalua a 1.300 de miliarde de euro suma pe care o cerea Germaniei.

Germania consideră că Polonia a renunțat la reparații de război în 1953 și că a confirmat această renunțare în mai multe rânduri.

Berlinul a argumentat la fel împotriva unor cereri de reparații, în trecut, ale Greciei și Italiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
germania