Polonia a obținut concesii din partea UE pentru a limita exporturile de alimente din Ucraina

Polonia a obținut concesii din partea UE pentru a limita exporturile de alimente din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 ian 2024

Noul Guvern de la Varșovia a obținut concesii din partea Uniunii Europene, în cadrul eforturilor sale de a limita exporturile de alimente ucrainene, iar comisarul european pentru comerț a declarat pentru Financial Times că Bruxelles-ul va controla intrările de produse agro-alimentare dacă acestea riscă să ducă la scăderea prețurilor în Polonia și alte țări vecine Ucrainei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În luna aprilie 2023, Polonia și Ungaria au introdus embargouri unilaterale la importurile de produse ucrainene, după protestele de amploare ale fermierilor îngrijorați de posibilitatea ca afluxul de produse ucrainene ieftine să provoace o supra-aprovizionare cu cereale pe piețele lor interne. Acele măsuri au contravenit legislației comunitare în domeniul comerțului, scrie Agerpres.

Chatbot-ul DPD și-a înjurat clienții CITEȘTE ȘI Chatbot-ul DPD și-a înjurat clienții

Acum, Comisia Europeană urmează să ofere garanții suplimentare țărilor care au graniță cu Ucraina, în vederea prelungirii facilităților pentru produsele ucrainene, începând din luna iunie.

Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat pentru Financial Times că propunerile ar urma să fie prezentate în cursul acestei săptămâni și cel mai probabil vor include "garanții specifice pentru fiecare țară", care vor permite Bruxelles-ului să blocheze importurile dacă piața unei anumite țări va fi inundată. În prezent, este evaluat doar impactul asupra întregii pieței UE, ceea ce reduce probabilitatea adoptării de măsuri.

"Vom analiza modul în care putem oferi asigurări suplimentare Poloniei și altor state membre și o modalitate prin care puteam face asta este introducerea de garanții specifice pentru fiecare țară", a spus Dombrovskis. "Vedem că acest impact regional al comerțului și exporturilor de produse agricole ucrainene este distribuit în mod foarte inegal. El este resimțit în principal de țările vecine în timp ce, pe ansamblul pieței UE, nu creează perturbări prea mari", a adăugat comisarul european.

Noile garanții vor fi o veste bună pentru premierul polonez Donald Tusk, care încearcă să protejeze interesele economice interne și în același timp să își respecte promisiunea de a reconcilia Polonia cu Uniunea Europeană, după mai mulți ani de dispute între precedentul Guvern de la Varșovia, controlat de Partidul Lege și Justiție (PiS), și Bruxelles, pe tema statului de drept.

Dombrovskis a mai spus că prelungirea va acoperi anul agricol care se va încheia în luna iunie 2025. Propunerea Comisiei trebuie însă aprobată de Parlamentul European și o majoritate a statelor membre. În plus, comisarul european a spus că va demara negocierile pentru o liberalizare reciprocă a comerțului, presând Ucraina să reducă unele dintre propriile sale bariere comerciale pentru a impulsiona exporturile UE, pe măsură ce autoritățile de la Kiev vor demara negocierile de aderare la UE.

Luna aceasta fermierii și transportatorii din România au organizat proteste sporadice, cerând în primul rând măsuri economice interne dar totodată și-au exprimat îngrijorările cu privire la concurența ucraineană și lipsa de reglementări adecvate cu privire la importurile și servicii ucrainene. Principalele organizații ale fermierilor din România au cerut duminică autorităților să facă eforturi pentru o clauză națională de salvgardare și restricții mai dure la importuri când vor fi reînnoite concesiile acordate Ucrainei.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
alimente
ucraina