Polonia vrea ca responsabilitatea UE în scumpirea energiei să fie evidențiată pe facturile consumatorilor

Polonia vrea ca responsabilitatea UE în scumpirea energiei să fie evidențiată pe facturile consumatorilor
scris 11 sep 2021

Confruntat cu o creștere semnificativă și nepopulară a prețurilor energiei, Guvernul Poloniei vrea ca în facturile de electricitate să fie specificate costurile suplimentare care afectează gospodăriile din cauza politicilor UE în domeniul schimbărilor climatice, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.

Statul cel mai dependent de cărbune din blocul comunitar va trebui să majoreze prețurile reglementate ale energiei pentru consumatori, după ce costul emiterii de dioxid de carbon (CO2) aproape s-a dublat anul acesta. Companiile de utilități ar putea solicita autorităților de reglementare să majoreze prețurile cu 40% în 2022, conform Radio Zet, o decizie ca va duce la creșterea inflației, care este deja la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.

România începe din nou să pună localități în carantină CITEȘTE ȘI România începe din nou să pună localități în carantină

Premierul Mateusz Morawiecki a dat asigurări că prețurilor energiei nu vor crește atât de mult, dar ele sunt sub presiune deoarece Polonia trebuie să facă investiții masive pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE. Costurile se vor ridica la 415 miliarde de dolari, sau aproximativ două treimi din PIB, pentru ca țara să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, conform estimărilor Guvernului.

"Dacă va exista o creștere anul viitor, înainte de toate va fi legată de acțiunile UE. Sunt total de acord să arătăm asta în facturile de electricitate, astfel încât oamenii să știe cât costă politica climatică a blocului comunitar", a declarat vineri Morawiecki pentru Dziennik Gazeta Prawna.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
certificate co2
facturi energie