Premierul georgian Ghiorghi Kvirikașvili demisionează în urma unei serii de manifestații

Premierul georgian Ghiorghi Kvirikașvili demisionează în urma unei serii de manifestații
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2018

Premierul georgian Ghiorghi Kvirikașvili a anunțat că demisionează în urma unei serii de manifestații și unui scandal judiciar în această fostă republică sovietică din Caucaz, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-un discurs televizat, Kvirikașvili a anunțat că decizia îi este motivată de asemenea de ”dezacorduri fundamentale” cu președintele partidului aflat la putere, Visul Georgian, foarte influentul miliardar și fost premier Bidzina Ivanișvili.

Aflat la putere de doi ani și jumătate, Guvernul Kvirikașvili s-a confruntat în ultimele luni cu manifestații contra politicii sale economice, scrie News.ro.

Producătorul german de cabluri Leoni, în România cu trei fabrici, investește 32 milioane euro în prima sa fabrică din Bulgaria și caută 2.000 de angajați CITEȘTE ȘI Producătorul german de cabluri Leoni, în România cu trei fabrici, investește 32 milioane euro în prima sa fabrică din Bulgaria și caută 2.000 de angajați

Premierul a dat mereu asigurări că a permis micii țări din Caucazul de Sud să atingă ”cea mai puternică creștere economică din regiune”.

În 2017, 22,5% dintre georgieni trăiau sub pragul sărăciei, un nivel în creștere comparat cu cel din 2016 (20,7%), potrivit unui raport al Fondului ONU pentru Copii (UNICEF).

În aprilie, mii de manifestanți au protestat față de măsurile economice ale Guvernului.

La sfârșitul lui mai, mii de tineri au participat la altă manifestație, furioși din cauza unor raiduri ale poliției în discoteci, în cadrul unei campanii de luptă împotriva drogurilor.

La 1 iunie, manifestanți au ieșit din nou în stradă pentru a cere demisia premierului și a procurorului general Irakli Șotadze, în cadrul unui scandal judiciar.

Acesta din urmă a fost acuzat că aintervenit într-un proces cu privire la crimă în favoarea unuia dintre suspecți, fiul unui fost coleg. Judecat după uciderea mai multor adolescenți într-o încăierare la Tbilisi în 2017, acuzațiile formulate împotriva suspectului au fost modificate în favoarea sa.

Procurorul general a demisionat atunci, iar Kvirikașvili a dispus o nouă anchetă cu privire la aceste crime.

Aceste manifestații au fost urmate de o grevă la metrou, care a paralizat capitala, în care trăiesc 1,2 milioane de persoane.

LUPTĂ INTERNĂ

Potrivit Constituției georgiene, demisia lui Kvirikașvili o antrenează pe cea a întregului Guvern.

Partidul Visul Georgian are șapte zile la dispoziție să aleagă un nou candidat la postul de premier, care urmează să fie acceptată sau refuzată de președintele țării, a cărei funcție este în mare măsură protocolară.

Plecarea lui Kvirikașvili este ”o consecință logică a nemulțumirii populatre față de politica sa, iar asta a culminat recent cu manifestații”, a declarat pentru AFP analistul georgian Ghela Vasadze.

”Însă asta arată înainte de toate că exist o luptă internă de putere cu Partidul Visul Georgian”, adaugă el. Iar această luptă ”a intrat în faza sa intensă, iar Bidzina Ivanișvili a demonstrat încă o dată cine ține frâiele Georgiei”, a apreciat el.

Cel mai bogat om din Georgia, Ivanișvili a fost premier din octombrie 2012 în noiembrie 2013. El s-a întors în politică în mai și a preluat conducerea Partidului Visul Georgian, pe care l-a fondat și care se află la putere din 2012.

Acest partid a obținut o victorie în alegerile parlamentare din 2016, împotriva Mișcării Naționale Unificate (MNU) a fostului președinte georgian în exil Mihail Saakașvili, care a dominat politica țării timp de aproape un deceniu, până în 2012.

viewscnt
Afla mai multe despre
ghiorghi kvirikasvili
georgia