Problemele se accentuează la Air Moldova, unde și Blue Air a avut acțiuni. Toate zborurile - anulate pe mai multe zile. „Situația creată este fără precedent în domeniul aviației civile.”

Problemele se accentuează la Air Moldova, unde și Blue Air a avut acțiuni. Toate zborurile - anulate pe mai multe zile. „Situația creată este fără precedent în domeniul aviației civile.”
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 21 apr 2023

Principala companie aeriană din Republica Moldova, Air Moldova, la care operatorul românesc low-cost Blue Air a avut la un moment dat un pachet important de acțiuni, anulează toate zborurile programate pentru intervalul 21 aprilie-25 aprilie, explicând că este nevoită să recurgă la acest demers din cauza deficitului de resurse financiare necesare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În toamnă, analiștii de la Sanford C. Bernstein atenționau că operatori aerieni ai Europei, cu o poziție financiară mai slabă, se confruntă cu un risc crescut de colaps, deoarece statele care le-au salvat în timpul crizei COVID își concentrează acum sprijinul în altă parte, pe fondul inflației în creștere. Cei mai expuși transportatori prezentați atunci includ, conform acestora, unul din Cipru și doi din Albania, precum și companii aeriene cu sediul în Belarus, Bulgaria, Cehia, Georgia, Republica Moldova și România.

„Din păcate, constatăm că tot efortul și acțiunile întreprinse de echipa Air Moldova pentru a gestiona situația în care se află compania nu au dat rezultate”, este acum mesajul operatorului din Republica Moldova.

Turcii ocolesc băncile și se îngrămădesc la Marele Bazar din Istanbul să scape de lirele lor CITEȘTE ȘI Turcii ocolesc băncile și se îngrămădesc la Marele Bazar din Istanbul să scape de lirele lor

Toți pasagerii vor primi rambursarea banilor pentru biletele anulate.

„Echipa Air Moldova își cere scuze pentru că nu își poate onora obligațiunile în acestă perioadă critică. Situația creată este fără precedent în domeniul aviației civile”, notează Air Moldova.

La finele anului trecut, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) din Republica Moldova a finalizat inspecția inopinată efectuată la operatorul aerian național „Air Moldova”.  Autoritatea menționa atunci că au fost depistate deficiențe grave de ordin financiar, ce pot perturba buna funcționare a operatorului și siguranța operațiunilor aeriene planificate.

VIDEO Pastila de HR - Radu Atanasescu, director marketing Setrio Soft: Profesioniștii sunt și ei oameni și caută mai mult decât aspectul financiar, caută liniște, apreciere, valori CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Radu Atanasescu, director marketing Setrio Soft: Profesioniștii sunt și ei oameni și caută mai mult decât aspectul financiar, caută liniște, apreciere, valori

În acest sens, Autoritatea a solicitat de la Air Moldova elaborarea și prezentarea spre aprobarea AAC a unui plan de acțiuni corective, care să stabilească acțiunile de remediere a situației financiare precare, pentru a asigura buna funcționare a operatorului aerian.

Air Moldova a fost înființată  prin decret prezidențial la 12 ianuarie 1993, dar acum este o companie privată.

Operatorul statului vecin a fost scos la vânzare în cadrul unui program de privatizare a 12 companii de stat și a fost preluat de Blue Air cu 2,5 milioane euro plus datorii de 61 milioane euro, prin intermediul unei firme înființate în luna august 2018. În firma respectivă, Blue Air s-a asociat cu oamenii de afaceri moldoveni Andrei Ianovici, care controlează Aergrup, și Serghei Melnik, care deține Air Jet, cum a anunțat atunci Profit.ro.

Blue Air s-a retras însă un an mai târziu.

Acum, pachetul respectiv este deținut de un cetățean leton.

Air Moldova este cel mai mare operator aerian pe piața moldovenească, deținând circa 50% din transporturile aeriene de pasageri și având conexiuni cu țările din Comunitatea Statelor Independente și din Uniunea Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
air moldova
zboruri