Proprietarul RG Coins, bulgarul Rossen Iossifov, condamnat la 121 luni de închisoare în dosarul fraudei online de milioane de dolari orchestrate de o grupare din România

Proprietarul RG Coins, bulgarul Rossen Iossifov, condamnat la 121 luni de închisoare în dosarul fraudei online de milioane de dolari orchestrate de o grupare din România
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 14 ian 2021

Cetățeanul bulgar Rossen Iossifov, proprietarul platformei de criptomonede RG Coins, a fost condamnat la 121 de luni de închisoare pentru spălare de bani și escrocherie într-un dosar judecat în SUA privind organizarea unui grup infracțional transfrontalier online, în care au mai fost condamnați și 15 români, printre care Vlad Nistor, fondatorul CoinFlux.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Sentința a fost anunțată în această săptămână.

În septembrie, Iossifov (53 ani) a fost condamnat de un juriu federal din Kentucky pentru participare la RICO și spălare de bani.

Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online

În același dosar au mai fost condamnați un cetățean american și 15 români, printre aceștia din urmă aflându-se și fondatorul platformei românești de criptomonede CoinFlux, Vlad Nistor. Șase dintre cei 15 români au primit sentințe cu închisoarea până în prezent: Liviu-Sorin Nedelcun (82 luni), Marius Dorin Cernat (50 luni), Ștefan Alexandru Paiuși (31 luni), Eugen Alin Badea (40 luni), Florin Arvat (30 luni) și Alin Ionuț Dobric (37 luni).

Sentința în cazul lui Nistor a fost amânată până în aprilie 2021, potrivit unui mesaj publicat pe blogul CoinFlux.

Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

Conform dovezilor prezentat la procesul lui Iossifov, acesta s-a angajat cu bună știință și în mod intenționat în practici comerciale menite să asiste fraudatorii în acțiunile de spălare a veniturilor ilicite și să se protejeze pe sine de răspunderea penală. Cel puțin cinci dintre principalii clienți ai Iossifov erau escroci români, care aparțineau unei întreprinderi criminale cunoscute în dosarele instanțelor sub numele de rețeaua Alexandria Online Auction Fraud (AOAF), arată Departamentului american de Justiție într-un comunicat.

Iossifov ar fi spălat aproape 5 milioane de dolari în criptomonede pentru patru dintre cei cinci clienți români, în schimbul unui profit personal de 184.000 de dolari.

European Food&Drink pășește în 2021 fără datorii la bugetele de stat. Contribuții achitate în ultimul an de peste 110 milioane de euro CITEȘTE ȘI European Food&Drink pășește în 2021 fără datorii la bugetele de stat. Contribuții achitate în ultimul an de peste 110 milioane de euro

Conform documentelor și probelor prezentate în instanță, Iossifov și co-conspiratorii săi au participat la o întreprindere de fraudare online de tip RICO, care a făcut cel puțin 900 de victime printre cetățenii americani, cauzând pagube de milioane de dolari. Membrii conspirației din România, care operau, în principal, din Alexandria, județul Teleorman, publicau anunțuri false pe site-uri populare de licitații și vânzări online - cum ar fi Craigslist și eBay - pentru bunuri de mare valoare (de obicei vehicule), care nu existau de fapt.

După ce convingea victimele să trimită banii, gruparea folosea o schemă complexă pentru spălarea fondurilor: membrii din SUA acceptau plata, schimbau banii în monede virtuale și apoi transferau criptomonedele către asociații din străinătate, care le schimbau în bani fiat.

PayPoint, noua aplicație de gestiune a facturilor și plăților online CITEȘTE ȘI PayPoint, noua aplicație de gestiune a facturilor și plăților online

Potrivit procurorilor americani, cei care se ocupau cu spălarea banilor în afara SUA ar fi fost Iossifov și Nistor. Fondatorul CoinFlux a admis că a spălat peste 1,8 milioane de dolari prin intermediul platformei sale la cererea șefului grupării infracționale, românul Bogdan-Ștefan Popescu, proprietarul unei spălătorii auto din București. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rg coins
rossen iossifov
coinflusx
vald nistor
sentinta
spalare bani
criptomonede
platforma criptomonede
inchisoare
frauda online
grup infractional transfrontalier
intreprindere rico
fraude milioane dolari
anunturi ebay
craiglist