Vlad Nistor, fondatorul CoinFlux, admite că a spălat peste 1,8 milioane dolari prin intermediul platformei de criptomonede

Vlad Nistor, fondatorul CoinFlux, admite că a spălat peste 1,8 milioane dolari prin intermediul platformei de criptomonede
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 15 iun 2020

Vlad Călin-Nistor, fondatorul platformei de tranzacționare criptomonede CoinFlux, a recunoscut că a spălat peste 1,8 milioane de dolari prin intermediul platformei sale, într-un dosar privind organizarea unui grup infracțional transfrontalier judecat în SUA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Nistor (33 ani) și alți 14 români inculpați în SUA au pledat vinovat pentru rolul lor în constituirea unui grup infracțional organizat, care ar fi fraudat mii de victime din SUA prin intermediul unei scheme online, cauzând pagube de milioane de dolari.

Sentințele nu au fost anunțate până în prezent.

Gigantul american Estée Lauder, amendat în România pentru GDPR. Compania ar fi prelucrat ilegal date personale CITEȘTE ȘI Gigantul american Estée Lauder, amendat în România pentru GDPR. Compania ar fi prelucrat ilegal date personale

Cei 15 români au fost inculpați în februarie 2019, fiind acuzați că ar fi orchestrat o schemă “extrem de organizată și de sofisticată” de tip RICO, cu scopul de a fura bani de la victime neavizate din America și ulterior de a spăla fondurile prin intermediul criptomonelor.

Conform rechizitoriului prezentat atunci de procurorii americani, membrii grupării, majoritatea cetățeni români care operau din Alexandria, județul Teleorman, publicau, pe site-uri ca eBay și Craigslist, anunțuri pentru vânzarea de bunuri de mare valoare, inexistente în realitate. Inculpații s-ar fi folosit de identități false sau furate pentru a convinge victimele să cumpere bunurile promovate, trimițându-le apoi facturi cu antetele unor companii reputate, pentru ca tranzacțiile să pară legitime.

În același dosar, deschis la Tribunalul Districtului de Est din Kentucky, au mai fost inculpați un cetățean bulgar și patru americani. Doi dintre aceștia vor fi judecați în septembrie, în timp ce ceilalți trei sunt fugari, potrivit unui comunicat al Departamentului american de Justiție.

Potrivit pledoariilor de vinovăție depuse la tribunal, grupul infracțional era condus de românul Bogdan-Ștefan Popescu, proprietarul unei spălătorii auto din București. Acesta ar fi coordonat, începând cel puțin cu decembrie 2013, activitatea celorlalți participanți la întreprinderea RICO.

“Popescu a supravegheat o operațiune prin care a negociat cu bună știință monede bitcoin obținute în mod fraudulos (…) De exemplu, el primea criptomonede de la ceilalți conspiratori, cum este pârâtul Vlad-Călin Nistor. Ulterior, dădea instrucțiuni ca Nistor să schimbe criptomonedele în bani fiat și să depoziteze banii în conturi bancare, deschise pe numele diverșilor angajați și ale membrilor de familie”, arată Departamentul de Justiție.

Nistor a pledat vinovat la o acuzație de conspirație la participarea RICO. Potrivit declarației de recunoaștere, Nistor a schimbat bitcoin în valoare de peste 1,8 milioane de dolari la cererea lui Popescu.

EXCLUSIV Telekom Romania externalizează către Accenture o parte din activitățile Diviziei IT CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Telekom Romania externalizează către Accenture o parte din activitățile Diviziei IT

Fondatorul CoinFlux a fost reținut pentru fraudă de autoritățile române în decembrie 2018, fiind extrădat ulterior în SUA.

Platforma de tranzacționare criptomonede CoinFlux, lansată în decembrie 2015, avea la activ tranzacții de peste 200 milioane de euro cu monede virtuale în momentul apariției primelor informații privind investigarea lui Nistor.

În prezent, toate tranzacțiile sunt sistate, conturile CoinFlux fiind blocate.

viewscnt
Afla mai multe despre
coinflux
vlad nistor
spalare bani
bitcoin
grup infractional
fraude online
anunturi ebay
craiglist