Rusia, condamnată de CEDO să plătească zece milioane de euro Georgiei

Rusia, condamnată de CEDO să plătească zece milioane de euro Georgiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 feb 2019

Rusia a fost condamnată joi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să plătească suma de zece milioane de euro Georgiei, ca reparații și despăgubiri pentru 1.500 de cetățeni georgieni expulzați de Moscova în 2006, cu doi ani înaintea războiului care a izbucnit între forțele Moscovei și cele de la Tbilisi, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o primă hotărâre, în 2014, instanța Consiliului Europei (CoE) a condamnat Rusia în legătură cu exlupzări colective, tratamente inumane și degradante, detenții arbitrare și absența unui recurs eficient, scrie News.ro.

Curtea a invitat - fără succes - cele două părți să caute o soluție pe cale amiabilă în vederea acordării de reparații victimelor.

Austria va testa \'\'virajul la dreapta\'\' chiar și atunci când semaforul arată culoarea roșie CITEȘTE ȘI Austria va testa ''virajul la dreapta'' chiar și atunci când semaforul arată culoarea roșie

Georgiei îi revine să repartizeze, în funcție de importanța pagubelor suferite, această anvelopă acordată de către Curtea de la Strasbourg.

Hotărârea, pronunțată de către Marea Cameră a CEDO, este definitivă.

Această condamnare intervine în contextul în care Moscova amenință să plece din Consiliul Europei, și astfel din jurisdicția CEDO, ceea ce nu o exonerează să răspundă în fața instanței în plângeri aflate în așteptare.

Alte două petiții, introduse de Guvernul georgian, așteptă să fie judecate.

Una a fost depusă după conflictul armat care a opus cele două țări în august 2008, în Osetia de Sud, o regiune separatistă a acestei republici caucaziene.

A doua, depusă în august 2018, privește deteriorarea situației drepturilor omului, pârâtă de către Georgia, de-a lungul liniilor de demarcație administrativă între teritoriul pe care-l controlează autoritățile de la Tbilisi, Osetia de Sud și Abhazia, altă regiune separatistă susținută de Moscova.

viewscnt
Afla mai multe despre
cedo
rusia
georgia